Algemeen

Verkoop nieuwbouwwoningen ook in oktober boven langjarig gemiddelde                                               

verkoop nieuwbouwwoningen

De verkoop van nieuwbouwwoningen lag ook in oktober met 3.313 koopwoningen maar liefst 10% boven het langjarige gemiddelde. Dit meldt WoningBouwersNL (voorheen NVB Bouw).

De verkoop van nieuwbouwkoopwoningen over heel 2020 komt waarschijnlijk uit op 34.000 tot 35.000 woningen, dichtbij het topjaar 2017. WoningBouwersNL baseert zijn conclusies op basis van verkoopcijfers van verzekeraars Woningborg, SWK en Bouwgarant.

‘Belangstelling voor nieuwbouwwoningen 2020 30% tot 50% hoger’

Huizenbezitters met veel overwaarde profiteren

In februari en maart 2020 ijlde de stikstof/PFAS-impasse nog na en lag de verkoop (fors) onder het langjarig gemiddelde. Echter, sinds april ligt de verkoop bijna elke maand (fors) hoger dan het langjarig gemiddelde. De belangstelling voor nieuwbouwwoningen is dan ook zeer hoog. “Vaak worden deze gekocht door huizenbezitters die veel overwaarde hebben en kunnen profiteren van een sterk gedaalde rente”, aldus Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij WoningBouwersNL.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Volgens Van Loon treft de coronacrisis kopers van nieuwbouwwoningen nauwelijks: zij hebben vaak een vaste baan. Uit cijfers van Nieuwbouw Nederland blijkt dat de belangstelling voor nieuwbouwwoningen sinds april 30% tot 50% hoger ligt dan in 2019.

14% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in 2019

Voor 2020 tot en met de maand oktober komt het aantal verkopen uit op 28.525 woningen. Dit is 14% hoger dan in 2019, toen veel verkopen noodgedwongen werden uitgesteld door de stikstof/PFAS-impasse.

Lidbedrijven van WoningBouwersNL geven in gesprekken aan dat zij voor het komende half jaar nog genoeg projecten in de verkoop hebben. Het is daarom aannemelijk dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in november en december in lijn zal zijn met het langjarig gemiddelde. Mocht dit het geval zijn, dan gaat het aantal verkochte woningen richting 34.000 tot 35.000. Dit komt dicht in de buurt van het topjaar 2017 (36.430 verkochte nieuwbouwwoningen).

Lees ook: Aantal vergunde nieuwbouwwoningen 15% hoger

Zorgen over de toekomst

Toch zijn er zorgen over de toekomst. De capaciteit bij veel lokale overheden is te beperkt om de woningbouw te versnellen. “Er worden simpelweg te weinig locaties toegewezen om de woningbouwproductie op te schroeven naar meer dan 80.000 woningen per jaar”, aldus Van Loon. Ook stuiten woningbouwers steeds vaker op aanvullende, lokale regelgevingen die nauwelijks duurzaamheidswinst opleveren, maar bouwprojecten wel erg duur en complex maken.

NVB Bouw: woningmarkt immuun voor coronacrisis

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/verkoop-nieuwbouwkoopwoningen-ook-in-oktober-boven-langjarig-gemiddelde/