Algemeen

Rabobank stelt prognose bij: ‘Woningmarktcijfers verrassen’

Rabobank prognose

Ondanks de coronacrisis draait de huizenmarkt soepel en dat blijft nog wel even zo, verwacht de Rabobank in zijn prognose. De bank stelt dat de huizenprijzen volgend jaar met 5,5% stijgen. In 2022 komt daar nog eens 2,5% bovenop.

De prognose is opmerkelijk: in september meldde de bank nog rekening te houden met een dip in de woningmarkt vanaf volgend jaar.  Op basis van recente cijfers stelt de bank zijn prognose nu bij. Rabobank schrijft: “In oktober lagen de huizenprijzen volgens het Kadaster ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder; de verkopen stegen zelfs 18 procent. Daarmee blijven de woningmarktcijfers verrassen.”

Dit is wat de bank nog meer verwacht:

  • Bestaande koophuizen naar verwachting gemiddeld 7,8 procent duurder dan in 2019
  • Door de coronacrisis lijken woningkopers meer op zoek naar grotere huizen
  • Geen daling van de huizenprijzen meer
  • Huizenprijzen stijgen komende jaren minder hard dan in 2020
  • Daling van het aantal verkopen van zo’n 235.000 in 2020 tot circa 210.000 in 2022

Rabobank-prognose: 7,5 procent meer transacties dan in 2019

De huizenprijzen blijven dus stijgen, zij het iets minder hard dan in 2020. Dat schrijven de economen en sectorspecialisten van Rabobank in een op 10 december verschenen reeks publicaties. De teller staat eind dit jaar vermoedelijk op 235.000 transacties, 7,5 procent meer dan in 2018 en 2019. De prijsindex bestaande koopwoningen valt dit jaar naar verwachting 7,8 procent hoger uit. Dat betekent dat een gemiddeld huis in Nederland zo’n 20.000 tot 25.000 euro duurder is dan in 2019, in absolute termen de hardste prijsstijging in bijna twintig jaar tijd.

Volgens Hoofd RaboResearch Nederland Ester Barendregt ligt dat niet alleen aan de overheidssteun, waardoor de werkloosheid minder hard is opgelopen dan verwacht. “Ook de emotie van de biedstrijd die tegenwoordig vaak om huizen woedt, kan meespelen. Net als de toegenomen rol van woningbeleggers. Hoe bestendig deze laatste twee vraag- en prijsopdrijvende factoren in de toekomst blijven, is onzeker.”

Daling aantal verkopen in 2021 en 2022

Onder invloed van de achterblijvende nieuwbouw en het beperkte aanbod verwacht Rabobank een daling van het aantal verkopen van zo’n 235.000 in 2020 tot circa 220.000 in 2021 en 210.000 verkopen in 2022. Dat komt onder meer doordat ‘eerst kopen, dan pas verkopen’ nog altijd de norm lijkt, blijkens cijfers van woningwebsite Funda.nl, schrijft de bank. Bovendien worden er komende jaren naar verwachting minder nieuwe huizen opgeleverd als gevolg van de stikstofcrisis. Daardoor stokt het zogeheten doorstroomtreintje, wat tot minder aanbod van bestaande huizen leidt en dus op die manier het aantal woningverkopen drukt.

Bron: Kadaster, RaboResearch

Stijging huizenprijzen minder hard

Door de coronacrisis lijken woningkopers tot nu toe vaker op zoek naar grotere huizen, maar officiële verkoopcijfers laten nog geen versnelling van de trek naar het buitengebied zien, benadrukt de econoom. “Doordat de economische vooruitzichten zijn verbeterd, woningbeleggers nog altijd zeer actief zijn en de leennormen worden versoepeld, verwachten wij verder geen daling van de huizenprijzen meer. Wel verwachten we dat deze de komende jaren minder hard stijgen dan in 2020: voor 2021 gaan we uit van een stijging van 5,5 procent. Dit komt voor meer dan de helft door overloop uit 2020.” Voor 2022 verwacht de bank een stijging van 2,5 procent.

Eerder ging de bank uit van een tijdelijke dip in de huizenprijzen. En hoewel er nog altijd factoren zijn die de vraag naar koopwoningen zullen drukken, verwacht Rabobank nu dat prijsopdrijvende factoren de overhand houden, met verdere opwaartse prijsdruk tot gevolg.

Lees verder onder de afbeelding

Rabobank verwacht dip in de woningmarkt vanaf 2021

Zorgen om jubelstemming

Toch baart de huidige versnelling in de huizenprijsgroei ons zorgen, schrijft de bank. “Want hierdoor is de kloof tussen het inkomen van Nederlanders en de prijs die zij voor woonruimte moeten betalen opnieuw sterk gegroeid, terwijl de betaalbaarheid van huurwoningen en de bereikbaarheid van koopwoningen afgelopen jaren al zo was verslechterd.”

Twee factoren van vluchtigere aard

Bovendien zijn twee factoren die volgens de Rabobank-prognose bijdragen aan de huidige versnelling mogelijk van vluchtigere aard. Ten eerste woedt er een heftige biedstrijd om koophuizen. Ten tweede is de prijsontwikkeling mogelijk wat brozer geworden door het grote aantal beleggers op de woningmarkt. Dit drukt volgens het Kadaster zeker in de grote steden een enorm stempel op de markt. Onderzoek van het Kadaster wees uit dat buy-to-let tot meer vraag naar koophuizen leidt en mede daardoor voor extra opwaartse prijsdruk zorgt. Maar als in de toekomst andere beleggingen lucratiever worden, bijvoorbeeld door beleidswijzigingen of door een hogere rente, dan bestaat volgens Rabobank de kans dat de vraag vanuit beleggers deels wegvalt, met volatielere huizenprijzen tot gevolg.

Lees het volledige Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/rabobank-huizenprijzen-stijgen-volgend-jaar-met-55/