‘Makelaarstarieven 375 euro oftewel 10 procent hoger dan 2019’
De makelaarstarieven zijn dit jaar met 10 procent gestegen. Makelaars rekenden voor het verkopen van een huis gemiddeld 4.000 euro. Dat is 375 euro meer dan 2019, blijkt uit onderzoek van de website Mijn Verkoopmakelaar.
De makelaarvergelijker deed onderzoek naar de makelaarstarieven van 3.000 aanbiedingen aan toekomstige verkopers. In de meeste gevallen (62 procent) is het tarief een percentage van de verkoopopbrengst. In 38 procent van de gevallen werd vooraf een bedrag afgesproken.
Bekijk de top-25 Steden met de hoogste makelaarstarieven onderaan dit artikel
De woningmarkt lijkt nauwelijks te worden geraakt door de coronacrisis, blijkt uit onderzoeken van onder andere ING, NVM en Calcasa. Toch heeft de crisis wel invloed op hoe makelaars nu te werk gaan. Door de beperkingen kunnen ze niet langer door middel van een open huis veel kijkers tegelijk ontvangen. Hierdoor zijn makelaars meer tijd kwijt aan het één-voor-één begeleiden van bezichtigingen.
‘Prijsstijging deels te verklaren door hoger huizenprijzen’
Of de prijsstijging alleen te verklaren is door de extra werkdruk, betwijfelt Antoine Steenkamer, oprichter van Mijn Verkoopmakelaar. “De hogere tarieven zijn voor een deel ook te verklaren door de stijgende huizenprijzen”, aldus Steenkamer. “Naar verhouding vragen makelaars namelijk hetzelfde percentage van de verkoopopbrengst als vorig jaar, waardoor zij meeprofiteren van de stijgende huizenprijzen.” Gemiddeld komt de vergoeding voor een makelaar overeen met 1,3% van de verkoopopbrengst. Dit is vergelijkbaar met het percentage in 2019.
In februari dit jaar kwam Mijn Verkoopmakelaar met het nieuws dat huiseigenaren voor het aannemen van een verkoopmakelaar gemiddeld zo’n 3.000 tot 3.500 euro betalen.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Duurste makelaars in Utrecht
De hoogte van makelaarstarieven verschillen flink per stad. Zo is Utrecht van de vier grote steden de duurste stad om een woning te verkopen. Utrechtse makelaars rekenen gemiddeld 4.900 euro voor hun diensten. In Utrecht zijn de gemiddelde kosten ook fors gestegen, ze zijn 1.300 euro hoger dan in 2019. In Amsterdam steeg het gemiddelde tarief van 3.700 in 2019 euro naar 4.800 euro dit jaar, een verschil van 1.100 euro.
Den Haag komt als goedkoopste G4-stad uit de bus met een gemiddeld tarief van 3.300 euro. Van de onderzochte kleinere plaatsen is Hoorn de duurste plek om je huis te verkopen. Het gemiddelde tarief van een makelaar is daar 5.600 euro of 1,6% van de verkoopopbrengst.
540 makelaars aangesloten bij platform
De cijfers uit dit onderzoek zijn gebaseerd op de aanbiedingen die toekomstige
verkopers van makelaars hebben ontvangen voor hun woning. Op het platform zijn 540 makelaars aangesloten. De website brengt jaarlijks de cijfers naar buiten over de tarieven die makelaars rekenen voor hun diensten.
Bekijk het volledige onderzoek van Mijn Verkoopmakelaar
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/makelaarstarieven-375-euro-oftewel-10-procent-hoger-dan-2019/