Afspraken tegen huisuitzetting opnieuw verlengd
Demissionair minister Ollongren heeft de afspraken met woningmarktpartijen om huisuitzettingen te voorkomen opnieuw verlengd. Dat hebben de partijen vandaag in een gezamenlijk statement bekend gemaakt.
Precies een jaar geleden spraken de partijen af zich in te spannen om huisuitzettingen als gevolg van betalingsachterstanden tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk te voorkomen. Deze afspraken werden op 26 maart 2020, net na het begin van de eerste lockdown, voor het eerst gemaakt en op 16 oktober vernieuwd.
Het gaat om de brancheorganisaties Aedes, IVBN en Kences en huurdersverenigingen de Woonbond en LSVb en de vereniging van verhuurders Vastgoed Belang. Zij vertegenwoordigen samen ruim 80% van de huurhuizen in Nederland.
Bij betalingsachterstand snel contact
Onderdeel van het statement is de inzet op vroege signalering van betalingsachterstanden. Snel contact tussen verhuurder en huurder helpt de groei van verdere schulden én uiteindelijk huisuitzetting te voorkomen. Steeds meer gemeenten kunnen sinds 1 januari ook signalen van verhuurders ontvangen over betalingsachterstanden en zo inwoners sneller (schuld)hulp aanbieden.
Statement over huisuitzetting hernieuwd: verhuurders en overheid willen zoveel mogelijk huisuitzettingen voorkomen! https://t.co/Z9bTvBVyj1
— Vastgoed Belang (@vastgoed_belang) March 25, 2021
Verhuurders roepen hun huurders op om actief contact met hun verhuurder te zoeken indien zij(verwachten) in betalingsproblemen (te) komen.Wanneer verhuurders constateren dat ondanks oplopende huurachterstanden huurders niet reageren op contactverzoeken, signaleren zij dit bij de gemeente.
Onderdeel van pakket aan maatregelen
Het kabinet heeft diverse maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen in de financiële problemen komen tijdens de coronacrisis. Huren in de gereguleerde sector worden bevroren, huurverhoging in de vrije sector wordt gemaximeerd. Huurders met een laag inkomen en hoge huur kunnen bovendien huurverlaging krijgen bij hun woningcorporatie. Verhuurders spannen zich binnen hun mogelijkheden in om samen met huurders tot maatwerkafspraken te komen. Denk aan het tijdelijk opschorten van de huur of het treffen van een betalingsregeling. Het zoveel mogelijk voorkomen van huisuitzettingen als gevolg van betalingsachterstanden past in dit pakket aan maatregelen.
Het is belangrijk onderscheid te maken tussen huurders met een tijdelijke of een structurele inkomensterugval. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, afhankelijk van de behoefte en situatie van de huurder, schrijven de partijen.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/afspraken-tegen-huisuitzetting-opnieuw-verlengd/