Academie voor Vastgoed begint met opleiding Woningmarktconsultant

Woningmarktconsultant

De Academie voor Vastgoed begint op 10 mei met de opleiding Woningmarktconsultant. De lessen worden in eerste instantie digitaal gegeven.

De reden voor de opleiding is volgens de Academie dat partijen op de woningmarkt – makelaars, projectontwikkelaars, bouwers, beleggers, woningcorporaties, gemeentelijke en regionale overheden – geconfronteerd worden met veel onzekerheden die met de markt samengaan. Deze partijen hebben regelmatig behoefte aan het oordeel van deskundigen. De opleiding Woningmarktconsultant voorziet daarin.

Woningmarktconsultant fungeert als brug

Om de bouwopgave van 10 miljoen woningen in de komende tien jaar succesvol te maken, zijn woningmarktconsultants nodig. Zij fungeren als brug tussen gemeente, ontwikkelaar en consument/koper. Academie voor Vastgoed schrijft: Een woningmarktconsultant draagt bij aan een duurzame woningmarkt, zorgt ervoor dat gebouwd wordt waar behoefte aan is en voorkomt dat mismatches ontstaan.

Bas van Beusekom is bestuurslid van de vereniging van NVM Woningmarktconsultants en zelf al jaren actief als woningmarktconsultant. “Wat het vak onder andere zo leuk maakt, is dat je voor alle stakeholders in een project van toegevoegde waarde bent. Je bent niet alleen een volwaardige gesprekspartner voor een ontwikkelaar die met een ontwikkelvraagstuk zit, maar ook voor lokale overheden, woningcorporaties én de consument.”

De opleiding; 44 dagdelen en een scriptie

De opleiding werd in het verleden ook aangeboden, maar is volgens projectmanager Ermelinda Brouwer volledig herzien en in een nieuw jasje gestoken. De opleiding begint vooralsnog digitaal, bestaat uit 44 dagdelen en wordt afgesloten met een scriptie. De mondelinge verdediging vindt plaats bij het examenbureau van de vastgoedbranche SVMNIVO. Bij een voldoende resultaat ontvangt de deelnemer het SVMNIVO-diploma ‘NVM-Woningmarktconsultant’.

De deelnemers krijgen les van diverse specialisten uit het veld. Zoals onder andere directeur marketing en verkoop Sander ter Beek van AM, Inspiring Space (gespecialiseerd in het bedenken en ontwikkelen van inspirerende en duurzame leefomgevingen), Koen Westhoff, directeur bij woningcorporatie Alliantie, marketingspecialist en Chief Digital Officer bij ERA Arjan Terpstra en ervaren woningmarktconsultants Karin Hoorn en Sylvia Reinders.

Vereniging van NVM Woningmarktconsultants

Tijdens de opleiding Woningmarktconsultant kunnen deelnemers aspirant-lid worden van
de vereniging van NVM Woningmarktconsultants. De vereniging is in 2002 opgericht en organiseert onder andere bijeenkomsten, brainstormsessies, lezingen en workshops.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/academie-voor-vastgoed-begint-met-opleiding-woningmarktconsultant/