Makelaars: Isolatie en zonnepanelen goed voor verkoopprijs
Isolatie en zonnepanelen zijn duurzaamheidsmaatregelen die het meest positieve effect hebben op de verkoopprijs van een woning. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie en NVM onder bijna 600 makelaars.
Aan het onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) werkten 570 leden van de NVM mee. De makelaars geven in het onderzoek – dat uitgevoerd is door Motivaction – aan dat duurzaamheid een grotere rol speelt op de woningmarkt dan vijf jaar geleden en dat duurzaamheidsmaatregelen steeds belangrijker worden.
Energielabel heeft geen effect op verkoopsnelheid
Het merendeel van de makelaars vindt dat duurzaamheidsmaatregelen een positief effect hebben op de verkoopbaarheid van een woning (79 procent). Dat geldt ook voor de verkoopprijs, waar 77 procent van de makelaars aangeeft een positief effect te zien. Een minder duurzaam huis is in de toekomst steeds moeilijker verkoopbaar, zegt 44 procent.
Makelaars zien dat potentiële kopers vooral isolatie en zonnepanelen belangrijke duurzaamheidskenmerken vinden bij de aanschaf van een nieuwe woning. Ook geven zij aan dat deze duurzaamheidskenmerken zowel een positief effect hebben op de verkoopprijs als op de snelheid waarmee een woning wordt verkocht.
Hoewel de meeste makelaars geen gunstig effect zien van het energielabel op de verkoopsnelheid, worden de verschillende duurzaamheidskenmerken relatief frequent gebruikt om woningen aan te prijzen.
Zonnepanelen belangrijker dan zonneboilers
51 procent van de makelaars denkt dat potentiële kopers de aanwezigheid van zonnepanelen (zeer) belangrijk vindt. 40 procent van hen denkt dat kopers die niet belangrijk, maar ook niet onbelangrijk vinden. 14 procent van de makelaars geeft aan samen te werken met zonnepanelenleveranciers.
De aanwezigheid van een zonneboiler vinden potentiële kopers volgens de makelaars een stuk minder belangrijk: 50 procent van de consumenten die een woning wil kopen zou dit (zeer) onbelangrijk vinden en 40 procent vindt niet belangrijk, maar ook niet onbelangrijk. Tot slot vindt 10 procent het (zeer) belangrijk dat er een zonneboiler aanwezig is.
Bekijk het volledige onderzoek naar duurzaamheidsmaatregelen
‘Fabrieksmatig gebouwde huizen vaak duurzamer’
Geïndustrialiseerde woningbouw – het in de fabriek bouwen van woningen – wordt door bouwers, woningcorporaties en de landelijke politiek steeds vaker aangedragen als oplossing om het woningtekort te reduceren. Maar ook burgers staan hier positief tegenover. Dit blijkt uit onderzoek van modulair bouwer Jan Snel onder ruim 1.000 Nederlanders.
In het onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de Nederlands (56%) bereid is om een woning te kopen of te huren die in de fabriek is gebouwd. Harry van Zandwijk, CEO van Jan Snel: “Fabrieksmatig gebouwde huizen hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditioneel gebouwde huizen. Ze worden niet alleen sneller en efficiënter gebouwd, maar vaak ook duurzamer.”
Harry van Zandwijk van Jan Snel: “We moeten gaan beseffen dat geïndustrialiseerde bouw niet alleen nodig is om het woningtekort aan te pakken, maar ook om het klimaat zo min mogelijk te belasten en efficiënter met grondstoffen om te gaan.”
Artikel gaat verder onder de foto
Rabobank bouwt duurzame tijdelijke huurwoningen
Rabobank maakte onlangs bekend in de bouw van duurzame woningen te stappen. Onder de naam Rabo SmartBuilds wordt begonnen met de bouw van 12.000 woningen in het middeldure huursegment. In samenwerking met gemeenten die grondposities tijdelijk vergunnen, biedt Rabo SmartBuilds flexibel vastgoed als oplossing voor de urgente woningbehoefte. Door modulaire bouw kan de bank haar duurzame Rabo SmartBuilds-woningen snel opleveren.
Door recente en aanstaande wijzigingen in wet- en regelgeving kunnen woningbouwprojecten voor tijdelijke duur sneller besluitvormingstrajecten doorlopen dan permanente woningen. In de praktijk kan Rabo SmartBuilds de woningen 15 jaar verhuren. Na deze periode kunnen gemeenten de vergunning verlengen of zijn de woningen te verplaatsen. Aan het eind van de levensduur (tenminste 50 jaar) zijn de woningen circulair te recyclen.
Ollongren: flexwonen een belangrijke ontwikkeling
Deze vorm van vastgoed past bij ontwikkelingen die zijn ingezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Demissionair minister Kajsa Ollongren: “Flexwonen is met het oog op het verminderen van het woningtekort een belangrijke ontwikkeling. Niet alleen omdat flexwoningen snel kunnen worden gerealiseerd, maar ook omdat zij als aanjager fungeert van duurzaamheid en innovatie in de bouw. Omdat ook in het middeldure huursegment veel woningen nodig zijn, juich ik de plannen van harte toe.”
Eerste initiatief ‘Bankier van de energietransitie’
Rabobank voert gesprekken met een tiental middelgrote tot grote gemeenten om snel te starten met de bouw van Rabo SmartBuildswoningen. De bank verwacht de eerste locaties de komende maanden bekend te maken. Rabo SmartBuilds is het eerste initiatief uit het programma ‘Bankier van de energietransitie’. Rabo SmartBuilds-woningen worden voor 90-95% in de fabriek gebouwd met duurzame hoogwaardige materialen, CO2- en stikstofvriendelijk en zijn van het gas af. In aanblik zijn het volwaardige woningen en te vergelijken met ‘reguliere’ huizen.
Lees ook: Vier op de tien woningen kunnen niet van het gas af