Twee vijfde van de huurders wil wel, maar kan niet verhuizen

Twee vijfde van de huurders wil graag verhuizen, maar heeft hier niet de (financiële) middelen voor. Dit blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.004 Nederlanders met een huurwoning.

Veel van hen zitten hierdoor vast in een ongewenste situatie, want 39 procent van alle ondervraagden is niet gelukkig in zijn huidige huurhuis.

45 procent particuliere huurders kan niet verhuizen

Particuliere huurders hebben meer het gevoel dat zij vastzitten in hun huidige woning (45 procent) dan sociale huurders (35 procent). Mogelijk zorgt dit gevoel ervoor dat slechts 22 procent van alle respondenten actief zoekt naar een ander verblijf. Waarschijnlijk tevergeefs, want voor 71 procent van de particuliere huurders is kopen van een huis financieel onmogelijk. Ook een geschikter huis huren blijkt voor 33 procent van hen, gezien hun financiële situatie, onbegonnen werk.

“De krankzinnige markt voor koophuizen heeft duidelijke gevolgen voor huurders”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Zo kunnen veel particuliere huurders niet de gewenste stap richting een koophuis maken en toveren gemeenten sociale huurpanden om tot woningen voor de vrije sector. Op die manier zitten steeds meer Nederlanders vast in hun huidige woonsituatie, wat in sommige schrijnende gevallen dus zelfs een studentenkamer is.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Bron: Kadasterdata.nl

Verhuispoging opgegeven

Op dit moment zijn Nederlanders met een (studenten)kamer meer op zoek naar een beter alternatief (36 procent) dan particuliere huurders (29 procent) en huurders in de sociale sector (19 procent). Abrahamse: “Waar het eerder met name in de Randstad ondoenbaar was om een geschikte koop- of huurwoning te vinden, beweegt dat probleem zich sinds de coronacrisis steeds meer naar kleinere steden en dorpen. Even naar een andere woonplaats verhuizen is dus ook makkelijker gezegd dan gedaan, nog even losstaand van de financiële uitdaging die daarbij komt kijken.”

Lees ook: Helft woningzoekenden heeft grote moeite met vinden nieuwe woning

Geldgebrek

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral geldgebrek een verhuizing onmogelijk maakt voor particuliere huurders. Zo stellen maar liefst zeven op de tien van hen dat zij vanwege een tekort aan financiële middelen nu geen huis kunnen kopen. Ook een geschikter huis huren blijkt voor 33 procent van hen, gezien hun financiële situatie, onbegonnen werk.

Abrahamse: “Voor veel starters, met bijhorende salarissen en vaak aanzienlijke studieschulden, is een gemiddeld huis in Nederland onbetaalbaar. Daarnaast stellen huurbazen of -corporaties belachelijke eisen aan hun potentiële huurders. Denk aan borgstellingen van twee keer de maandhuur of inkomenseisen die totaal niet in verhouding staan tot de vaste lasten. Op die manier blijven huurders gevangen in hun huidige woonsituatie.”

Bron: Kadasterdata

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/twee-vijfde-van-de-huurders-wil-wel-maar-kan-niet-verhuizen/