Algemeen

Verzekeringsproblemen knelpunt voor nieuwbouwprojecten

Woningbouwlocaties

Woningborg, de grootste afbouwverzekeraar van Nederland, kan de gestegen vraag naar nieuwbouwwoningen niet aan. Het bedrijf heeft een grens bereikt van wat het kan verzekeren. Door deze verzekeringsproblemen komen nieuwe woningbouwprojecten in gevaar, schrijft het FD.

Woningborg heeft al verschillende bouwprojecten moeten weigeren omdat de vraag sterk is toegenomen. In de eerste helft van dit jaar zijn ruim 47.000 bouwvergunningen afgegeven. Dat is 10.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bovendien stijgen de bouw- en aannemerskosten. Het te verzekeren risico loopt hierdoor zo snel op, dat Woningborg minder huizen kan verzekeren voor hetzelfde bedrag.

Zonder certificaat van een bouwverzekeraar kunnen bouwers doorgaans niet aan de slag. Het verzekert de kopers van een nieuwbouwwoning dat die wordt afgebouwd als de aannemer failliet gaat. Veel banken stellen het garantiecertificaat als eis bij het verstrekken van een hypotheek. Bij NHG-hypotheken is deze verplicht.

Geld van het rijk

De bouwverzekeraar wil nu geld van het rijk om door te kunnen, schrijft het FD. Er zijn inmiddels gesprekken met onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken en Bouwend Nederland over een kapitaalinjectie. Bouwend Nederland vindt overheidssteun gerechtvaardigd. “Anders kunnen de hoge bouwambities van het kabinet niet gehaald worden”, zegt een woordvoerder tegen het FD.

Projecten onder druk

De verzekeringsproblemen zetten nieuwbouwprojecten verder onder druk. Sommige projecten liepen eerder al vertraging op vanwege de stikstofcrisis. Ook door het huidige gebrek aan bouwmaterialen stokt de nieuwbouw. Intussen blijft het overheidsdoel om de komende jaren bijna 1 miljoen huizen erbij te bouwen.

De grootste concurrenten van Woningborg in Nederland, SWK en Bouwgarant, zeggen geen problemen te hebben.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/verzekeringsproblemen-knelpunt-voor-nieuwbouwprojecten/