Algemeen

Betontekort nieuwe bedreiging woningbouwplannen

betontekort

Net als aan andere grondstoffen, dreigen er de komende jaren grote tekorten aan primaire bouwmaterialen, zoals beton, als er geen vergunningen komen voor nieuwe winprojecten. Daarvoor waarschuwt de branchevereniging van zand- en grindproducenten, Cascade, in een brief aan vier provincies en twee ministeries.

Zand en grind zijn de belangrijkste grondstoffen voor beton, dat nodig is voor de bouw van bijvoorbeeld woningen. Als er niets gebeurt, zal de productie van industriezand vanaf 2025  volgens Cascade met 30% per vijf jaar afnemen. Vanaf dat jaar zou er al een tekort zijn aan grind. Dit terwijl het kabinet in 2030 een miljoen woningen wil hebben bijgebouwd. Dat moet zo veel mogelijk ‘circulair’ gebeuren, maar gerecycled beton kan volgens Cascade voldoen aan slechts een vijfde van de vraag naar bouwmaterialen.

Gebrek aan urgentie

Cascade, dat achttien grote grind- en zandproducenten vertegenwoordigt, sloeg vorige week in een brief alarm bij de provincies Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Gelderland. Dat zijn de provincies waar het meeste zand en grind wordt gewonnen.  Daarnaast stuurde Cascade de brief naar de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Infrastructuur n Waterstaat. De sector verwijt de overheid onder meer een ‘gebrek aan urgentie’ bij het verlenen van vergunningen voor nieuwe winprojecten of uitbreidingen van bestaande operaties. De provincies zeggen juist dat de bedrijven niet met bruikbare aanvragen komen.

Betontekort groot probleem

Doordat er de komende vijf jaar een aantal grote winprojecten wordt afgerond, dreigt de aanvoer van primaire grondstoffen stil te vallen, zo stelt Cascade-voorzitter Leonie van der Voort tegen NRC Handelsblad. „Gezien de ambities die we in Nederland hebben voor de bouw van infrastructuur en woningen, ontstaat hier een groot probleem. Zand en grind dat we dan nodig hebben, moet geïmporteerd worden uit Duitsland en België – met alle kosten en gevolgen voor onze footprint van dien.” Maar ook dat is volgens Van der Voort niet vanzelfsprekend. “Ook in Duitsland is het verkrijgen van vergunningen is uitermate moeilijk en België produceert met name ook voor de eigen Belgische markt.”

Als er geen nieuwe projecten worden aangewezen, kan er al in 2025 geen grind meer gewonnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de branchevereniging liet uitvoeren. De problemen zitten volgens Cascade ook bij de winning van grind en industrieel zand. Deze zijn nodig voor de productie van onder meer asfalt en beton. De wincapaciteit van industrieel zand zou vanaf 2025 elke vijf jaar met 30% afnemen, tenzij er nieuwe projecten bij komen.

‘Bouwen meer dan we afbreken’

„Het kost jaren om nieuwe projecten te ontwikkelen en het is een illusie dat we toe kunnen met alleen gerecycled beton”, aldus Van der Voort. “We bouwen immers meer dan we afbreken, en de bevolking groeit alleen maar verder.”

Drie van de vier provincies die Cascade heeft aangeschreven, laten in een reactie aan NRC weten het probleem van te weinig vergunningen niet te herkennen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten met de zand- en grindsector in gesprek te willen.

Lees ook: Grootste groei woningvoorraad sinds 2013

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/betontekort-nieuwe-bedreiging-woningbouwplannen/