Algemeen

‘Seniorenwoningen lossen woningtekort het snelst op’

De druk op de woningmarkt kan het snelst worden opgelost met de bouw van seniorenwoningen. Dat concludeerden drie hoogleraren gespecialiseerd in de woningmarkt onlangs in een discussie tijdens het lustrumsymposium georganiseerd door de Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland (VOGON).

Een betere verdeling van bestaande woningen zal het huidige tekort grotendeels oplossen. De woningmarktprofessoren Peter Boelhouwer (TU Delft), Johan Conijn (emeritus, UvA) en Jan Rouwendal (VU) stelden dat een grote groep ouderen ‘scheef woont’ als wordt gekeken naar het woonoppervlak van hun woningen. Vaak zijn deze empty nesters blijven wonen in de gezinswoning waarin hun kinderen zijn grootgebracht.

Door deze groep te verleiden naar een levensloopbestendig, passend huurappartement te verhuizen, kunnen eengezinswoningen worden vrijgespeeld voor kopers die nu slecht slagen op de woningmarkt. Volgens eerder onderzoek levert het doorstromen van empty nesters naar bijvoorbeeld seniorenwoningen zo’n 57.000 woningen op.

Keten van verhuisbewegingen

Het is volgens de hoogleraren echter te vroeg om het adagium ‘bouwen, bouwen, bouwen’ los te laten. Totdat een goede manier is gevonden ouderen te verleiden hun ruime woningen te verruilen voor een seniorenappartement, draagt elke nieuwe woning nog steeds bij aan het verkleinen van het woningtekort. De oplevering van een eengezinswoning leidt tot een keten van verhuisbewegingen, waardoor iedereen in die keten wooncarrière kan maken.

Artikel gaat verder onder de foto

Van links naar rechts Peter Boelhouwer, Johan Conijn en Jan Rouwendal. Beeld: Kyra Hehenkamp

Een groot voordeel van het bijbouwen van juist seniorenwoningen is dat deze vaak ook passend zijn voor andere doelgroepen, zoals starters, studenten en young professionals.

Jubelton

In zijn inleiding stelde dagvoorzitter Boelhouwer dat de woningmarkt een aanjager is van de maatschappelijke ongelijkheid. Woningbezitters bouwen door de stijgende huizenprijzen vermogen op, dat zij kunnen inzetten om wooncarrière te maken, terwijl huurders steeds minder kans maken ooit een eigen woning te bezitten. Prijsopdrijvende fiscale cadeautjes voor huizenkopers als de korting op de overdrachtsbelasting voor starters, de ‘jubelton’ en de hypotheekrenteaftrek moeten snel worden afgeschaft.

Institutionele beleggers kunnen met het investeren van bijvoorbeeld pensioengelden gemeenten helpen het tekort aan passende huurwoningen te verlichten. Ook kwalitatief goede, tijdelijke woningen zouden daarin een rol kunnen spelen.

De woningmarktdiscussie was het sluitstuk van een programma dat geheel aan de Nederlandse woningmarkt was gewijd.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/seniorenwoningen-lossen-woningtekort-het-snelst-op/