NVM lanceert vernieuwd platform voor online bieden

online bieden

NVM heeft het vernieuwde biedplatform NVM Online Bieden gelanceerd. Dit online platform moet in de behoefte aan een digitaal, transparant en efficiënt biedproces voor woningen voorzien.

NVM Online Bieden maakt het voor kopers nu ook mogelijk om naast een open bieding, online in te schrijven met een gesloten bieding. De geïnteresseerde koper vermeldt tegelijk online zijn koopvoorwaarden zoals financiering, bouwkundige keuring of transportdatum. NVM Online Bieden zet met dit online platform haar nieuwe standaard neer voor een transparant proces voor de aan- en verkoop van woningen. Hiermee komt ook het door minister Ollongren gewenste biedlogboek een stap dichterbij, aldus NVM in een persbericht.

Verkoop via inschrijving

“Met het vernieuwde NVM Online Bieden zetten we een nieuwe stap in de realisatie van een transparant biedproces”, aldus Edzard Bijvoet, directeur NVM Online Bieden. “Het online platform onderscheidt zich door de verkoop via inschrijving. De geïnteresseerde koper schrijft met een bieding in die alleen zichtbaar is voor de verkoper en zijn of haar makelaar, niet voor andere bieders. De methode van één uiterste bod doen is immers de meest gebruikte vorm bij inschrijving. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid van het zogenoemde ‘open bieden’, een tool die we al sinds 2020 gebruiken en waarmee al meer dan 1000 woningen zijn verkocht.”

Transparant aankoop-en verkoopproces

Het gebruik van NVM Online Bieden is gratis voor de bieder en voorlopig ook voor de verkopende NVM-makelaar. De verkoper van de woning beslist na sluiting van het biedproces welke inschrijving of bieding hij kiest. Edzard Bijvoet: “Met deze innovatie bieden we antwoord op de stijgende vraag en behoefte bij consumenten aan een digitaal, betrouwbaar en transparant biedsysteem voor woningen. Hiermee staan we ook achter de algemene uitgangspunten en doelstellingen in de kamerbrief van 9 november 2021 om een transparant aankoop- en verkoopproces van vastgoed te bevorderen in deze overspannen woningmarkt.”

Verkoper kiest

De dienstverlening van NVM-makelaars voorziet, naast de traditionele verkoopmethode, met NVM Online Bieden in twee vormen van een online biedsysteem. Verkopers van woningen kunnen hiermee zelf kiezen op welke wijze ze de verkoop via de makelaar willen organiseren. De NVM-makelaar geeft daarbij een advies op maat dat aansluit bij de specifieke woning en omstandigheden.

‘Schijnoplossing’

Voorzitter Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis, is niet enthousiast over de online innovatie van de NVM, vertelt hij aan de NOS. “Dit is een schijnoplossing. De kern van het probleem moet eerst worden aangepakt.”

Te koop staande woningen blijken vaak al vooraf gegund aan relaties van makelaars en daar moet een einde aan komen, zegt de VEH-voorzitter. Wie er mag komen kijken en wie niet, los je niet op met online biedsystemen, zegt hij. Hij pleit voor een goed werkende gedragscode. “De makelaar bepaalt nu hoe de wedstrijd verloopt en kan tussentijds de regels veranderen.”

NVM heeft op Youtube een uitlegvideo over NVM Online Bieden geplaatst:

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/nvm-lanceert-vernieuwd-platform-voor-online-bieden/