Algemeen

Onlinebank Bunq gaat zelf hypotheken verstrekken

onlinebank Bunq

Onlinebank Bunq zet een eigen hypotheeklabel in de markt. Dat meldt het Financieele Dagblad. Vanaf begin volgend jaar kunnen mensen die een huis willen kopen een Bunq-hypotheek afsluiten bij hun hypotheekadviseur.

De Amsterdamse fintech is volgens eigen zeggen de eerste van de zogeheten neobanken (online banken) in Europa die deze dienst gaat leveren, zegt oprichter Ali Niknam. Het is de bedoeling dat Bunq zich onderscheidt door hypotheekaanvragen binnen 24 uur te beoordelen, en daarmee de wachttijden te verkorten die bij traditionele banken vaak flink kunnen oplopen.

Om deze dienst te leveren, is Bunq een samenwerking aangegaan met het Nederlandse leningenplatform Tulp Group. Tulp, zelf ook bekend als aanbieder van hypotheken, gaat helpen met de funding – als adviseur – en met de administratie.

‘Starters en klimaatbewuste consument ondersteunen’

Niknam zegt te willen inspelen op de behoeftes van vooral starters die snel en eenvoudig hun eerste huis willen kopen, ‘de mensen die het hardst worden getroffen door de krapte op de woningmarkt.’ Daarnaast wil hij de klimaatbewuste consument ondersteunen bij het milieuvriendelijker maken van zijn woning, bijvoorbeeld via isolatie en zonnepanelen.


CMIS Group introduceert duurzaam hypotheeklabel

Financieel dienstverlener CMIS Group lanceerde onlangs Impact Hypotheken om duurzamer wonen te stimuleren. Dit nieuwe hypotheeklabel beloont de aankoop en het bezit van woningen met minimaal energielabel A én het verduurzamen van woningen met alle overige energielabels. Impact Hypotheken is sinds 2 december verkrijgbaar bij De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur, Finzie, Hypotheek24.nl, Independer en NBG.


 

Bunq geen nieuwkomer

Bunq is geen nieuwkomer op de hypothekenmarkt. Medio vorig jaar meldde het zich al als financier. Daarbij sloot de bank een samenwerkingsverband met Venn Hypotheken, een dochter van de investeringstak van verzekeraar Nationale-Nederlanden. Die verstrekt hypotheken om ze gedeeltelijk door te plaatsen naar Bunq. De onlinebank neemt daarbij alleen relatief veilige hypotheken over. Zo moet twee derde uit leningen met NHG-verzekering bestaan. Ook bij de hypotheken die de bank nu zelf gaat verstrekken, wordt gemikt op de NHG-garantie.

Niknam wilde eigenlijk nooit risicovolle beleggingen doen met het geld dat klanten bij de bank stallen; hij richtte in 2021 Bunq op uit ergernis dat de traditionele banksector de kredietcrisis had veroorzaakt. Maar omdat banken overtollig kasgeld verplicht bij de Europese Centrale Bank moeten parkeren tegen een negatieve rente van 0,5%, besloot Bunq toch maar iets nuttigs te doen met de toevertrouwde middelen.

‘Freedom of choice’

“We hebben freedom of choice ingevoerd, waarbij de klant zelf mag zeggen wat er met zijn geld moet gebeuren”, zegt Niknam. “Moet het naar de ECB, moeten er bedrijfsleningen van worden gekocht of hypotheken? Klanten bleken dat laatste wel een prettig idee te vinden. We doen er nu weer een stapje bij.”

Directeur Paul Wessels van de Tulp Group stelt in een persbericht ernaar uit te kijken om Bunq te ondersteunen om een succesvolle nieuwe kredietverstrekker te worden op de Nederlandse markt. Voor hem is de samenwerking een mooie kans om het Tulp-platform verder te positioneren in de markt.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/onlinebank-bunq-gaat-zelf-hypotheken-verstrekken/