Ruim 44.000 woningen erbij via derde ronde Woningbouwimpuls

Woningbouwimpuls

Met de derde ronde van de Woningbouwimpuls kunnen 33 gemeenten ruim 44.000 woningen bouwen. Hiervoor heeft het Rijk € 253 miljoen uitgetrokken. De Woningbouwimpuls krijgt een vervolg in 2022, zo laat demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) weten.

Het geld van de derde ronde is vooral bestemd voor projecten die het makkelijker maken voor starters en mensen met een middeninkomen om een woning te vinden, meldt het ministerie. Van de 44.277 woningen die de gemeenten met de rijksbijdrage gaan bouwen valt 64% in de categorie ‘betaalbaar’.

Geld naar 36 projecten

De pot is verdeeld over in totaal 36 projecten. Die zouden wegens een financieel tekort anders moeilijk of traag tot stand zijn gekomen. Het geld gaat niet direct naar de woningbouw zelf, maar naar werkzaamheden om de bouw mogelijk te maken. Het gaat om bijvoorbeeld sanering van grond, het uitkopen van bedrijven of de aanpassing van toegangswegen. Het ministerie draagt met de Woningbouwimpuls omgerekend €4.900 bij per gerealiseerde woning.

Lees verder onder de afbeelding:

Woningbouwimpuls

Bron: ministerie van BZK

De stad Eindhoven kan er met de bijdrage de meeste nieuwe huizen bij bouwen: in totaal 3.915. Dat betreft woningen in de vierde fase van Strijp S. Dit is een voormalig bedrijventerrein waar de gemeente een wijk bouwt met woningen en bedrijven in de creatieve sector. Ook investeert de gemeente het geld in woningbouw in het stationsgebied.

Duizenden huizen erbij

De gemeente Amsterdam bouwt er met de financiële steun 3.914 nieuwe woningen bij, vooral in de stadsdelen Gaasperdam en Roëllbuurten. Ook de gemeenten Katwijk (3.500 huizen), Barendrecht (3.055), Zwolle (2.900) en Amersfoort (2.490) kunnen er met de bijdrage duizenden nieuwe huizen bij bouwen.

Samen met de eerste en tweede ronde komen er via de Woningbouwimpuls in totaal 140.000 nieuwbouwwoningen bij. Voor de derde tranche zijn in totaal 65 aanvragen binnengekomen. Voor alle rondes samen was €1 miljard beschikbaar. Demissionair minister Ollongren heeft laten weten dat de Woningbouwimpuls in 2022 een vervolg krijgt.

Voortgang woningbouw

Ollongren heeft in een brief aan de Tweede Kamer de voortgang beschreven van de woningbouwproductie. Naast de Woningbouwimpuls investeert het demissionaire kabinet in huisvesting voor aandachtsgroepen. Dat zijn bijvoorbeeld studenten, statushouders en arbeidsmigranten. Daarvoor is €50 miljoen beschikbaar. Elke gemeente kan uit dat fonds een bijdrage aanvragen. De regeling is inmiddels overtekend en in 2022 volgt een beslissing waar het geld naartoe gaat.

De komende twee jaar moeten er in dertien gemeenten in totaal 800 woningen bijkomen voor vergunninghouders en 500 voor andere aandachtsgroepen, schrijft de minister. Ze wil dat er daarvoor wordt gekeken naar huisvestingsmogelijkheden in onder meer leegstaande kantoorpanden en andere gebouwen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/ruim-44-000-woningen-erbij-via-derde-ronde-woningbouwimpuls/