Liander pleit voor subsidie op thuisbatterijen zonnepanelen
Netbeheerder Liander pleit voor subsidies op thuisbatterijen voor zonnepanelen. Hiermee kunnen woningeigenaren zonne-energie opslaan, zonder dat die op het net komt. Het stroomnet raakt namelijk in sneltempo vol. De subsidie voor thuisbatterijen zou volgens Liander de salderingsregeling moeten vervangen die nog tot 1 januari loopt.
In de afgelopen jaren hebben veel woningeigenaren geïnvesteerd in zonnepanelen, die mede aantrekkelijk zijn door subsidieregelingen bij de aanschaf. Hierdoor sloot Liander alleen al vorig jaar 124.160 nieuwe woningen (en kleine bedrijven) aan op zonne-energie. Dat is een toename van 26% ten opzichte van 2020. De netbeheerder heeft zijn werkgebied in de provincies Flevoland, Gelderland, Noord-Holland, Friesland en Zuid-Holland.
Omgerekend heeft Liander vorig jaar 1700 voetbalvelden vol nieuwe zonnepanelen aangesloten. En dat kan het netwerk in woonwijken vaak niet aan, zegt een woordvoerder. “Op zonnige dagen pompen al die panelen stroom door dunne kabeltjes in woonwijken. Daar is het net helemaal niet op ontworpen. Dat past niet.” Hierdoor ontstaan soms situaties dat zonnepanelen in gebieden afschakelen.
Salderingsregeling zonnepanelen
Op dit moment loopt er nog een salderingsregeling voor woningeigenaren die zonnepanelen aanschaffen. De stroom die zij opwekken en terugleveren aan het net, trekken ze af van hun energieverbruik waardoor de rekening lager uitvalt. Tot 1 januari volgend jaar verandert er niets voor deze zogenoemde kleinverbruikers. Maar daarna gaat de overheid het percentage zelfopgewekte stroom dat huishoudens kunnen salderen, geleidelijk afbouwen.
Volgens Liander gaat dit echter niet snel genoeg, omdat de problemen op het stroomnetwerk in grote delen van het land urgent zijn. Daarom pleit het bedrijf voor subsidies voor de aanschaf van thuisbatterijen voor zonne-energie. Daarmee kunnen huishoudens stroom opslaan en zelf verbruiken op momenten dat de zon niet schijnt. De stroom komt zodoende niet meer op het overvolle netwerk terecht. De netbeheerder geeft nadrukkelijk aan geen pleidooi te willen houden voor minder zonnepanelen.
Aantrekkelijke regelingen
Zonnepanelen zijn de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Verschillende regelingen maken het aantrekkelijk voor woningeigenaren om ze aan te schaffen. Wie zonnepanelen koopt, kan nu nog de btw van 21% terugvragen. In december besloot de EU nog dat lidstaten ervoor kunnen kiezen om een nultarief aan btw te hanteren op zonnepanelen. Dat zou de administratie voor zonnepaneelkopers vergemakkelijken. In Nederland is hierover nog geen beslissing genomen.
Verder geldt voor woningeigenaren dat ze vanaf 1 februari bij een grondige verbouwing van hun woning, ook een hoeveelheid duurzame energie moeten gaan opwekken. Dat kan onder meer door de aanleg van zonnepanelen.
Lees ook: woningeigenaar moet vanaf 1 februari verplicht verduurzamen bij renovatie
Beter verkoopbaar
Voor woningeigenaren is de aanschaf van zonnepanelen daarnaast aantrekkelijk, omdat ze een positief effect hebben op de verkoopprijs van de woning. Dat bleek vorig jaar uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie en NVM onder bijna 600 makelaars. Bijna 80% van de respondenten meldde duurzame maatregelen (waaronder ook isolatie van woningen) terug te zien in de verkoopbaarheid van een woning. De aanwezigheid van zonnepanelen is volgens de helft van de makelaars belangrijk voor potentiële kopers.
Bron: https://vastgoedactueel.nl/liander-pleit-voor-subsidie-op-thuisbatterijen-zonnepanelen/