Algemeen

Huren vrije sector opnieuw gestegen

huren vrije sector

De prijs per vierkante meter van huurwoningen in de vrije sector is in het eerste kwartaal van 2022 opnieuw gestegen. De huurprijzen stegen met gemiddeld 6,7% ten opzichte van een jaar geleden.

Gemiddeld betaalden nieuwe huurders € 17,18 per m2 per maand. Dat blijkt uit de nieuwste Huurmonitor van woningplatform Pararius. Pararius onderscheidt drie woningtypen: appartementen, eengezinswoningen en vrijstaande woningen. In alle categorieën van nieuw vrijgekomen huurwoningen in de vrije sector gingen de prijzen in het eerste kwartaal omhoog.

Voor een appartement werd gemiddeld € 18,14 per m2 per maand betaald; 6,9% meer dan een jaar geleden. Eengezinswoningen stegen 8,7% in prijs: nieuwe huurders betaalden € 13,57 per m2 per maand. De procentuele stijging was het grootst onder vrijstaande woningen. Een vrijstaande woning kostte 16% meer dan een jaar geleden, een vierkantemeterprijs van € 16,36.

Tekst gaat verder onder afbeelding

‘Kabinet te veel gefocust op sociale huursector’

Pararius is van mening dat de aanpak van de overheid te veel gericht is op het behoud van de sociale huursector. “Dit zal ten koste gaan van de vrije sector, terwijl deze sector al veel te klein is en de symptoombestrijdende maatregelen zullen beleggers ervan weerhouden om in deze sector te investeren”, zegt directeur Jasper de Groot in een persbericht.

De realisatie van nieuwe woningen is om meerdere redenen momenteel niet vanzelfsprekend, stelt Pararius. Uit een rapport van ABN Amro over de bouw- en vastgoedsector blijkt dat sterk stijgende bouwkosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne een rem kunnen zetten op nieuwe woningbouw.

‘Woningmarkt op slot’

Daarmee kunnen woningzoekenden – met name mensen met een middeninkomen – nog steeds moeilijk op de koopmarkt terecht. De Groot: “Veel mensen die nu op zoek zijn naar een woning, zijn zeer beperkt in hun mogelijkheden. Een koopwoning kopen is lastig, men verdient te veel om aanspraak te maken op een sociale huurwoning en wendt zich derhalve noodgedwongen tot een veel te kleine vrijesectorhuurmarkt. Kortom: de woningmarkt zit op slot.”

Lees de hele Huurmonitor, met onder meer cijfers voor de grote en middelgrote steden en uitgesplitst per woningtype, op de website van Pararius. Per Q1 2022 hanteert Pararius een nieuwe rekenmethodiek, die met terugwerkende kracht tot Q1 2021 is toegepast. Zie uitleg berekeningen achteraan deze Huurmonitor. Daardoor kunnen de cijfers over eerdere kwartalen afwijken van de cijfers die destijds werden gepresenteerd.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huren-vrije-sector-opnieuw-gestegen/