Vanaf 2030 geen huurwoningen met energielabel E of slechter

energielabel huurwoningen

Vanaf 2030 mogen er geen woningen meer worden verhuurd met energielabel E of slechter. Dat heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bekendgemaakt.

De regel gaat gelden voor zowel particuliere als sociale huurwoningen. Eerder werd al met woningcorporaties afgesproken dat zij vanaf 2028 deze slecht geïsoleerde woningen zouden uitfaseren. Nieuw is dat het ook wettelijk verplicht wordt en dat het ook gaat gelden voor particuliere verhuurders. Er wordt een uitzondering gemaakt voor huurwoningen met een monumentenstatus.

Energielabel huurwoningen

Het besluit is onderdeel van een groter pakket aan verduurzamingsplannen dat De Jonge presenteerde. Het doel van de nieuwe plannen is het versnellen van de verduurzaming. Een duurzame woning moet voor iedereen betaalbaar worden, aldus De Jonge. In de plannen is onder meer ook opgenomen dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen.

Hoe deze verduurzaming betaald gaat worden, is nog niet precies uitgewerkt. Volgens de minister moet onder meer de geplande afschaffing van de verhuurderheffing verhuurders ruimte geven om te investeren in isolatie van hun woning(bestand). Voor kleinere – private – verhuurders is er een subsidiepot geopend. Daarvoor is tot 2025 ongeveer € 120 miljoen beschikbaar.

Er zijn in Nederland nog 580.000 huurwoningen met energielabel E, F of G.

Woonbond: verhuurders in beweging

De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, zegt in een reactie gematigd positief te zijn. “Dit kan verhuurders zeker wel in beweging brengen”, zegt woordvoerder Marcel Trip tegen de NOS. Wel vindt de Bond het jammer dat het verbod pas in 2030 ingaat. Liever zou zij maatregelen zien die onmiddellijk een verschil maken.

Trip denkt daarbij aan een huurbevriezing voor huizen met een slecht energielabel, of het aanmerken van enkel glas als gebrek. “2030 is nog ver weg. Mensen zitten nu met een hoge energierekening”, aldus Trip.

Eind vorig jaar maakte eurocommissaris Frans Timmermans (Green Deal) bekend dat hij in heel Europa energielabels F en G vanaf 2030 wil uitbannen.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/vanaf-2030-geen-huurwoningen-met-energielabel-e-of-slechter/