Bij isoleren ook de ramen van belang

kunststof kozijnen

Steeds meer mensen willen hun huis verduurzamen. Dat komt natuurlijk mede door de energieprijzen, die ook al voor de oorlog in Oekraïne al snel stegen. Zo bleek recent uit onderzoek van matchingsplatform Slimster dat de interesse van Nederlanders voor isolatie van de woning in het eerste kwartaal van 2022 met 79% is gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021.

Partnercontent

Warmteverlies via ramen (U-waarde)

Bij het isoleren van het huis horen natuurlijk ook de ramen. Een zwakke plek in de buitenkant van het huis: door de ramen gaat veel warmte verloren. Het warmteverlies wordt uitgedrukt in de zogeheten U-waarde (het warmteverlies in Watt per vierkante meter per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten, W/m2K). Hoe hoger deze waarde, hoe slechter de isolatie. Enkel glas heeft een U-waarde van ongeveer 5,8, dubbel glas van 2,8. Een opwaardering naar HR++-glas brengt de U-waarde al omlaag naar 1,2 of lager, tripel glas bereikt een verlaging tot ongeveer 0,5 tot 0,9.

Wie overweeg het glas te vervangen, doet er goed aan de kozijnen niet te vergeten. Het materiaal van de kozijnen is ook van grote invloed op het warmteverlies. Traditionele houten of aluminium kozijnen hebben een hogere U-waarde dan kunststof kozijnen. Houten kozijnen hebben een U-waarde van meer dan 1,8. Aluminium kozijnen scoren tussen de 1,8 en 2,7. De U-waarde van een kunststof kozijn kan lager dan 1,5 zijn.

Subsidie

Het is dus qua verduurzaming zeker de moeite waard om bij het vervangen van het glas, ook te investeren in de kozijnen. En wie overweegt energiebesparende maatregelen in de woning te nemen, kan er het beste tenminste twee nemen. Bijvoorbeeld het vervangen van de ramen (inclusief kozijnen) én isolatie. Huiseigenaren of VvE’s die één grote (bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp; hybride warmtepompen worden de standaard voor verwarming vanaf 2026) of twee kleinere maatregelen tegelijk nemen, kunnen in aanmerking komen voor subsidie. En voor eigenaars van huurwoningen: vergeet bovendien niet dat het vanaf 2030 verboden wordt om huizen met energielabels E, F en G te huur aan te bieden.

Des te meer reden dus om nu, tegelijk met isolatie of andere maatregelen, kunststof kozijnen te plaatsen. Kunststof kozijnen zijn bovendien makkelijk te onderhouden en hebben een lange levensduur. Bij een betrouwbare leverancier, zoals Toelevering Online, bestelt u in een aantal eenvoudige stappen kunststof kozijnen op maat voor verschillende typen ramen en deuren.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/bij-isoleren-ook-de-ramen-van-belang/