Medewerkers vertrekken in hoog tempo bij Funda

Funda-certificaten

Bij Funda is een uittocht van personeel gaande. Dat meldt NRC na gesprekken met zes werknemers die het bedrijf onlangs hebben verlaten. In het afgelopen half jaar zijn 28 mensen vertrokken bij de huizensite.

Dat betekent dat 20% van het personeelsbestand in de afgelopen zes maanden is vertrokken. Dit is het dubbele van de reguliere uitstroom.

Volgens de oud-werknemers is er na het vertrek van topman Quintin Schervernels en door het conflict met NVM nog te weinig perspectief. Mensen vertrekken dan als ze elders meer kunnen verdienen, schrijft NRC. Medewerkers zijn daarnaast niet blij met het thuiswerkbeleid van Funda waarbij ze verplicht een dag op kantoor moeten zijn.

Al jarenlang is er een slepend conflict tussen een kleine groep aandeelhouders (FundaBelang) en NVM. Volgens FundaBelang blokkeert NVM innovatie bij het bedrijf. FundaBelang wil dat de site wordt verkocht, naar de beurs gaat of nieuwe investeringen aantrekt. NVM bezit 90% van de stemgerechtigde aandelen van de huizensite en houdt dit tegen.

Frustratie

Op de werkvloer bij Funda is er volgens de vertrokken medewerkers frustratie over de machtspositie van NVM. Topman Quintin Schernevels van Funda gaf vorig jaar bij zijn vertrek aan dat ‘langlopende discussies op aandeelhoudersniveau’ hem remden om zijn plannen op zijn manier uit te voeren. Kort na Schernevels vertrok ook hoofd commerciële operaties Marc Roos bij Funda.

Het conflict tussen NVM en FundaBelang is uitgedraaid op een rechtszaak die al langer loopt. In februari besloot de rechter dat er een onderzoek moet komen naar de gang van zaken bij Funda. Wat de zaak bemoeilijkt is dat de raad van commissarissen zich schaart achter de minderheidsaandeelhouders van FundaBelang. NVM gaf in februari aan te streven naar een duurzaam succes van Funda en zei met alle partijen in gesprek te willen gaan.

Lees ook: Rechter: onderzoek nodig bij Funda

‘Funda zit in een vacuüm’

Volgens de ex-werknemers is Funda in een vacuüm terechtgekomen en is onduidelijk hoe de toekomst eruit ziet. In een reactie aan NRC laat interim-topman Joost Dop weten dat medewerkers vertrekken ‘vanwege een mix van afwegingen die goed verklaarbaar zijn’. Aan personeelsleden tussen 30 en 35 jaar wordt hard getrokken in de markt, zegt Dop. Volgens de interim-topman heeft het bedrijf het vertrek van personeelsleden opgevangen met 24 nieuwe medewerkers en extra freelance krachten.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/medewerkers-vertrekken-in-hoog-tempo-bij-funda/