Rabobank: meer huizen te koop, woningmarkt koelt af

koopwoningen 2022

De woningmarkt koelt steeds verder af. De prijzen stijgen minder hard en er staan meer huizen te koop. Dat schrijven economen van de Rabobank in het Kwartaalbericht Woningmarkt.

De hoge rente en de verwachte economische tegenwind zorgen ervoor dat de vraag naar koopwoningen afneemt, legt woningmarkteconoom Carola de Groot van de Rabobank uit. “Door de gestegen rentes en de toegenomen onzekerheid wordt het sentiment over de huizenmarkt steeds negatiever. Dit remt de vraag. Ook de pijlsnel gestegen energieprijzen en de vrees voor de toekomstige energierekening zorgen er vermoedelijk voor dat mensen voorzichtiger zijn.”

Aanbod woningen neemt toe

Intussen neemt het aanbod van woningen snel toe. Ook bij verkopers is het sentiment veranderd, zegt De Groot. “Huiseigenaren met verkoopplannen lijken meer geneigd hun huis snel te koop te zetten. Dit levert meer keuze op. Hierdoor hoeven potentiële kopers minder met elkaar te concurreren, wat de druk op de huizenprijzen verder verlaagt.”

De bank voorziet in het het Kwartaalbericht dan ook een sterke afzwakking van de huizenprijsgroei. Een bestaande koopwoning zal dit jaar gemiddeld 15,2% duurder zijn dan in 2021, meldt Rabobank. Voor volgend jaar voorziet de bank een stijging met een bescheiden 3%. In het eerste kwartaal gingen de Rabo-economen nog uit van een stijging van 17,3% in 2022 en 5,5% in 2023.

In het Kwartaalbericht geven de economen aan dat ze voor volgend jaar zelfs rekening houden met een beperkte daling van de huizenprijzen. De onderzoekers verwachten niet dat dit tot een crisis leidt zoals die tussen 2008 en 2013, toen de woningprijzen sterk daalden. Naar aanleiding van die crisis zijn maatregelen genomen waardoor kopers minder risicovol kunnen lenen en bovendien is de markt nu krapper, aldus de economen.

Nog geen ruime woningmarkt

Het aantal te koop staande woningen neemt toe, maar toch is van een ruime woningmarkt voorlopig nog geen sprake. Rabobank verwacht dit jaar 189.000 transacties; dat is 16% minder dan vorig jaar. De verkooptijd van woningen is nog steeds kort en dat laat zien dat de vraag naar koopwoningen groot blijft. “Bovendien is het te vroeg om te stellen dat de toename van het aantal te koop staande woningen zoals die in de afgelopen weken is te zien, zal doorzetten”, aldus De Groot.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rabobank-meer-huizen-te-koop-woningmarkt-koelt-af/