Algemeen

Vergroeningsslag woningen leidt niet tot minder F en G-energielabels

energielabel

Bijna een derde van de woningen heeft energielabel A, het hoogste aantal ooit. Tegelijkertijd blijft het aantal woningen met energielabels F en G gelijk. Dat concludeert technologiebedrijf Calcasa. 

De Nederlandse woningvoorraad is bezig aan een vergroeningsslag. Van alle woningen heeft 32% energielabel A, schrijft Calcasa in zijn WOX Kwartaalbericht. Ruim een jaar geleden was dat nog minder dan 30%. Maar wat opvalt is dat dit vooral een gevolg is van de verduurzaming van woningen die voorheen een label B, C of D hadden. Het aantal woningen dat een label E, F en G heeft, blijft met 15% van het totaal al geruime tijd gelijk.

Vooral huurwoningen met energielabel E, F of G

Vooral huurhuizen scoren vaak slecht qua energielabel. Bijna 11% heeft een label E, F of G. Dit heeft een behoorlijke invloed op de maandelijkse energierekening, zo geeft Calcasa in een berekening aan. De energielasten voor een gemiddelde huurwoning van 100 vierkante meter met energielabel G zijn ongeveer €2500 per jaar hoger dan die voor eenzelfde woning met een label A.

Lees verder onder de grafiek:

energielabel
Bron: Calcasa

Vanaf 2030 geen huurwoningen meer met label E-G

Het is juist de groep woningen met de laagste energielabels waarop minister Hugo de Jonge (Wonen) zich richt bij verduurzaming van woningen. Zo heeft hij plannen aangekondigd dat er vanaf 2030 geen woningen meer met label E tot en met G verhuurd mogen worden. Er zal nog veel moeten gebeuren voor dit zover is, zegt Calcasa, en de ontwikkelingen gaan traag. Het aantal woningen met een label G ligt bijvoorbeeld al sinds 2017 op 5% van het totaal.

Labels naar bouwjaar

De meeste woningen die beschikken over een energielabel A, zijn gebouwd na 2005. Deze huizen zijn gebouwd met strengere bouwvoorschriften en hogere eisen aan energiezuinigheid. Bij woningen met een bouwjaar tussen 1960 en 1975 is meestal een label C van toepassing.

Lees verder onder de grafiek:

energielabel
Bron: Calcasa

Flevoland koploper in A-labels

Van alle provincies heeft Flevoland relatief gezien het hoogste aantal woningen met een energielabel A, vanwege het grote aantal nieuwe woningen dat hier is gebouwd. Slechts 1,5% van de woningen heeft hier een label E tot en met G.

Groningen, Zeeland en Zuid-Holland scoren onder het gemiddelde. In de provincie Limburg valt nog de grootste slag te maken; daar heeft nog 20% van de woningen energielabel E, F of G.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/vergroeningsslag-woningen-leidt-niet-tot-minder-f-en-g-energielabels/