Algemeen

‘Prijsplafond maakt warmtepomp fors duurder dan cv-ketel’

'Prijsplafond maakt warmtepomp fors duurder dan cv-ketel'

Het prijsplafond op energietarieven dat het kabinet op Prinsjesdag aankondigde, maakt dat veel Nederlanders de aanschaf van een warmtepomp waarschijnlijk uitstellen. Vergelijkingssite Slimster berekende dat huishoudens met een cv-ketel in de nieuwe situatie bijna € 900 goedkoper uit zijn.

De overheid wil dat huishoudens van het gas afgaan, maar met het op Prinsjesdag afgekondigde prijsplafond zal dat (nog) langer gaan duren. Door de lagere tarieven worden de verbruikskosten van de – gesubsidieerde en vanaf 2026 verplichte – warmtepomp naar verhouding fors hoger. Ook elektrisch koken wordt minder interessant zolang het prijsplafond geldt.

Tot nu toe konden huishoudens met een warmtepomp tot meer dan € 2000 per jaar besparen, maar in de nieuwe situatie zijn mensen met een cv-ketel juist tot bijna € 900 goedkoper uit.

Prijsverhouding uit het lood

Oorzaak is dat door het prijsplafond de verhouding tussen de gas- en elektriciteitsprijs uit het lood hangt. Het plafond op de gasprijs ligt veel lager dan de ‘cap’ op de stroomprijs. Waar het verschil tussen een modelcontract en het plafondtarief van de overheid voor stroom slechts 24% bedraagt, gaat het bij gas om een afname van liefst 65%.

Met andere woorden: voorheen lag de prijs voor een kilowattuur stroom zo’n 4 keer lager dan de prijs voor een kuub gas. Nu is dat verschil nog maar een factor 2. Een gevolg daarvan is dat een warmtepomp in veel gevallen ineens de duurdere keuze is in vergelijking met een ouderwetse cv-ketel.

Rekening cv-ketel halveert

Slimster rekende uit wat de energiekosten voor een gemiddeld huishouden met een cv-ketel, hybride warmtepomp of all-electric warmtepomp zijn in de huidige en in de nieuwe situatie. Het nam daarvoor de gemiddelde tarieven die de drie grootste energieleveranciers in hun modelcontracten hanteren als uitgangspunt, en ging uit van het gemiddelde verbruik dat Milieu Centraal noemt.

Daaruit blijkt dat huishoudens met een cv-ketel hun energierekening ruimschoots gehalveerd zien worden. Met een hybride warmtepomp bespaar je zo’n 31% terwijl de rekening met een volledig elektrische warmtepomp met slechts 10% afneemt.

In de huidige situatie bespaart een gezin met een hybride warmtepomp tot € 1417 per jaar ten opzichte van een cv-ketel. Wie een all-electric warmtepomp heeft en dus volledig ‘van het gas af’ is, ziet tot nu toe de kosten met € 2361 per jaar afnemen. Maar wanneer het prijsplafond is ingevoerd, zijn een hybride en volledig elektrische warmtepomp respectievelijk € 524 tot € 871 per jaar duurder dan een gasgestookte cv-ketel.

Tekst loopt door onder de afbeelding

https://userfiles.mailswitch.nl/c/f5aa2b5c67bf30d2e43ff99e9ff08248/4450-5a6596b8a32b25c9afe9a8fb3521f347.png

Zonnepanelen

Huishoudens met zonnepanelen vormen de uitzondering op deze berekening, omdat zij het gros van hun huidige elektriciteitsverbruik kunnen wegstrepen. Volgens Slimster tonen zonnepaneleneigenaren om die reden de laatste tijd veel interesse in airconditioning. Niet alleen om ’s zomers te kunnen koelen, maar ook om ‘s winters te kunnen bijverwarmen. Dit is tegenwoordig bij bijna alle airco’s mogelijk.

Het kan voor zonnepaneelhouders gunstig zijn om bijvoorbeeld één kamer met de airco tot een aangename temperatuur te verwarmen, terwijl in de rest van het huis de thermostaat lager staat. Zo kan een combi van zonnepanelen en airco schelen in de energiekosten.

Dagblad Trouw interviewde een leverancier van airconditionings, die sprak van een ‘gekkenhuis’. Juist nu de zomer voorbij is, krijgt dit bedrijf naar eigen zeggen elke dag zo’n 500 aanvragen van Nederlanders die interesse hebben in een airconditioner.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijsplafond-maakt-warmtepomp-fors-duurder-dan-cv-ketel/