Huurdersorganisatie teleurgesteld over nieuwe middenhuurregels

nieuwe middenhuurregels

De Federatie Huurders Commerciële Sector (FHCS) is teleurgesteld dat woonminister Hugo de Jonge de gereguleerde huursector ‘slechts’ optrekt naar € 1.000 en niet naar € 1.250. Ze vindt dat hij de oren te veel laat hangen naar investeerders. Beleggers en ontwikkelaars zijn juist positief over de nieuwe middenhuurregels.

Door de gereguleerde huursector uit te breiden met de middenhuur wil De Jonge excessieve huren een halt toeroepen. Concreet breidt hij het puntenstelsel voor de sociale sector uit naar 187 punten. Dat komt neer op een huur van circa € 1.000. Daarboven zijn verhuurders vrij zelf de huur te bepalen. Nu ligt de bovengrens van het puntenstelsel op 141 punten (€ 763). Dat maakte de CDA-minister donderdag 29 september bekend. Eerder liet hij nog in het midden of het € 1.000 of € 1.250 werd.

‘Minister verkiest met nieuwe middenhuurregels verhuurder boven huurder’

Volgens FHCS lopen door deze keuze bijna 100.000 huishoudens huurprijsbescherming mis. “Huurprijsregulering doet niets meer dan huurders de garantie geven dat zij een eerlijke prijs betalen die past bij de kwaliteit van hun woning. Door deze grens van € 1.000 kunnen huisbazen in de toekomst nog steeds aan veel middeninkomens en andere vrijesectorhuurders woekerprijzen vragen voor een woning van slechte kwaliteit”, zegt Janhuib Blans, voorzitter van de Federatie. Volgens de huurdersorganisatie verkiest De Jonge de verhuurder zo boven de huurder. Huurorganisatie Woonbond vindt dat De Jonge met die € 1.000 voor ‘de minst sterke variant’ heeft gekozen.

Regels alleen voor nieuwe huurcontracten

Investeerders en ontwikkelaars zijn juist positief over de nieuwe middenhuurregels die De Jonge donderdag schetste, meldt FD.nl. De aankondiging van deze ingreep in mei leidde tot veel onrust bij marktpartijen. Uit angst dat woningbouwprojecten niet meer rendabel zouden zijn, stelden sommige beleggers en ontwikkelaars investeringsbeslissingen uit.

De Jonge wilde daarom nu alvast helderheid bieden over de regels. Want er zijn juist hoognodig huizen nodig. Behalve dat de bovengrens € 1.000 wordt, liet de woonminister donderdag weten dat de regels alleen gaan gelden voor nieuwe huurcontracten. In mei zei hij nog dat hij de regels het liefst ook voor lopende contracten wilde.

Het spagaat van de minister

Om investeerders tegemoet te komen, gaat de minister ook sleutelen aan het zogeheten woningwaarderingsstelsel waarmee de punten bepaald worden. Sommige elementen van middenhuurwoningen worden volgens de minister nu onvoldoende gewaardeerd, denk aan gezamenlijke tuinen en de duurzaamheid van woningen.

Volgens De Jonge zijn die hogere waarderingen nodig om ervoor te zorgen dat investeerders, zoals pensioenfondsen, bereid blijven te investeren in nieuwbouw. Dit laat direct de spagaat zien waar De Jonge in zit. Hij wil de hoge huren aan banden leggen, maar de beleggers daarbij niet afschrikken. Het kabinet streeft er namelijk naar 900.000 woningen te bouwen tot 2030 en heeft de marktpartijen daar hard bij nodig.

De komende weken gaat de minister onderzoeken of het aanpassen van die waarderingen voldoende is voor de markt om de investeringen rendabel te houden of dat er nog een ‘generieke opslag’ bij moet. In dat onderzoek gaat hij ook kijken of de woningwaarde niet weer zwaarder moet gaan meewegen bij het bepalen van de maximale huurprijs. De cap die in mei op de weging is gezet, zou nu wel erg krap zijn in steden als Utrecht en Amsterdam volgens De Jonge.

Beleggers tevreden

De vereniging voor institutionele beleggers IVBN denkt dat het met het plafond van € 1.000 en de verbetering aan de waarderingen voor institutionele beleggers mogelijk moet blijven om in de Nederlandse woningmarkt te investeren. Ook ontwikkelaarsvereniging Neprom en Vastgoed Belang van de particuliere beleggers zijn positief. “We hebben het gevoel dat er naar ons geluisterd is. Maar we willen nog wel even het eindresultaat zien”, zegt Jack de Vries van Vastgoed Belang.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huurdersorganisatie-teleurgesteld-over-nieuwe-middenhuurregels/