Prijsstijging bestaande koopwoningen vlakt in alle provincies af

prijsstijging bestaande koopwoningen

In het derde kwartaal van dit jaar vlakte de prijsstijging van bestaande koopwoningen in alle provincies af. Ook het aantal woningtransacties was lager dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

De prijsstijging van bestaande koopwoningen kwam in het derde kwartaal uit op 11,9%. Een kwartaal eerder was dat 18,4%. In alle provincies vlakte de prijsstijging af. Voor alle provincies, op Drenthe na, was dat voor het tweede kwartaal op rij. Met 13,4% was de prijsstijging in Flevoland en Gelderland het grootst. Het kleinst was de prijsstijging in Limburg, met 9,6%. In meer dan de helft van de provincies was de prijsstijging wel groter dan gemiddeld in Nederland.

Daling woningtransacties kleiner

Het aantal bestaande koopwoningen dat in het derde kwartaal van eigenaar wisselde bedroeg 50.453. Dat was 6,4% minder dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de daling ten opzichte van een jaar eerder ruim 10%. In alle provincies lag het aantal woningtransacties lager dan een jaar eerder. Alleen in Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland was de jaar-op-jaardaling groter dan een kwartaal eerder.


Prijsstijging koopwoningen ook in september kleiner

In de maand september waren bestaande koopwoningen 9,4% duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg de stijging 11,9%. Het is de vijfde maand op rij dat de prijsstijging afvlakt. Het Kadaster registreerde 17.631 woningtransacties. Dat is 0,3% meer dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van 2022 zijn 141.758 woningen verkocht, ruim 18% minder dan in dezelfde periode van 2021.


Artikel gaat verder onder de grafiek

In alle provincies vlakte de prijsstijging af. Voor alle provincies, op Drenthe na, was dat voor het tweede kwartaal op rij. – Bron: CBS

Meer woningtransacties in Utrecht en Amsterdam

In tegenstelling tot de provincies en Nederland totaal wisselden er in het derde kwartaal in Utrecht en Amsterdam meer woningen van eigenaar dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Verder was de daling van het aantal transacties in Rotterdam een stuk kleiner dan gold voor heel Nederland. De daling van het aantal woningtransacties in Den Haag was echter groter dan gemiddeld.

In de vier grootste steden was de prijsstijging van bestaande koopwoningen kleiner dan gemiddeld in Nederland (11,9%). Van de vier steden had Rotterdam met 10,9% de grootste prijsstijging.

Prijsstijging vrijstaande huizen opnieuw het grootst

Ook van alle woningtypen vlakte de prijsstijging af. Met 13,7% was de prijsstijging van vrijstaande woningen het grootst. De appartementen hadden met 9,7% de kleinste prijsstijging in het derde kwartaal van 2022.

Van alle woningtypen lag het aantal woningtransacties lager dan een jaar eerder. Bij tussenwoningen was de daling beperkt. Vrijstaande woningen noteerden de grootste daling van het aantal woningtransacties.

 

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijsstijging-bestaande-koopwoningen-vlakt-in-alle-provincies-af/