Start-up haalt € 2,5 miljoen op voor bouwen microwoningen

microwoningen

De startup Microwoning heeft in een eerste investeringsronde € 2,5 miljoen opgehaald. Met dat geld wil oprichter Mattijs Rolleman microwoningen bouwen op particuliere grond.

Microwoning werd een jaar geleden opgericht door Mattijs Rolleman (34). Hij bedacht dat veel mensen die een grote tuin of een braakliggend stukje grond hebben, daar misschien wel een kleine woning op wil laten bouwen. Afgelopen zomer plaatste Microwoning in een achtertuin in Gouda het eerste exemplaar. “Momenteel zijn we bezig met zes nieuwe locaties waar in totaal 29 woningen moeten komen”, zegt Rolleman.

Prefab woning met het formaat van een studio

Het idee: mensen met een stukje grond of tuin meldden zich bij hem. Microwoning plaatst een prefab woning met het formaat van een studio, 20 tot 40 vierkante meter. Rolleman stort zich in de ambtelijke molen om alle vergunningen te regelen, neemt de kosten op zich, regelt de plaatsing van de woning en regelt een huurder. De grondeigenaar ontvangt een deel van de huur (de helft bij één woning, minder bij opvolgende woningen).

Vergunningen rondkrijgen om er huisvesting te plaatsen is een enorm gedoe, merkt ook Rolleman. “Het kan enorm vertraagd worden omdat er ergens gekeken moet worden of er een zeldzame vleermuis voorkomt.” Toch stelt hij monter ‘steeds handiger’ te worden in de ambtelijke beslommeringen. Vergunningen hebben in eerste instantie een tijdelijk karakter. “Maar het moet een springplank zijn naar permanente bouw.”

Een microwoning is geen tiny house

Vergunningen hebben in eerste instantie een tijdelijk karakter. Mattijs Rolleman: “Maar het moet een springplank zijn naar permanente bouw.” – Foto: Microwoning

Overigens benadrukt hij dat microwoningen in zijn ogen iets anders zijn dan tiny houses, hoewel het allebei om miniatuurwoningen gaat. “Bij tiny houses gaat het om een leefstijl, bij ons om het meervoudig gebruik van grond waardoor je kunt bijdragen aan het oplossen van de wooncrisis.”

‘Microwoningen een mooie, creatieve oplossing’

Een van de investeerders is vastgoedontwikkelaar Jongerius Invest, samen met een particulier investeerder. Door jarenlange ervaring in de vastgoedsector helpt Jongerius de onderneming naar een volgende fase. Belangrijke drijfveer is de sociale achtergrond van het initiatief. Sjoerd Jongerius van Jongerius Invest: “Het plaatsen van microwoningen op grond van particulieren is een mooie manier om meer mensen aan een woning te helpen. In deze tijd is het nodig om met creatieve oplossingen te komen, wij dragen daar graag aan bij.”

Vergunningsaanvragen voor meer dan 500 microwoningen

Bij zo’n 40 gemeenten zijn inmiddels vergunningsaanvragen ingediend voor in totaal meer dan 500 microwoningen. De start-up is optimistisch over de slagingskans en verwacht de komende maanden de volgende goedkeuringen te krijgen. Het gaat om locaties in alle provincies. Rolleman: “Wij zijn ervan overtuigd dat Microwoning.com aan de start staat van een nieuw segment waar nu en in de toekomst een onwijze behoefte aan is: kleine woningen voor een of of personen op particuliere grond. We zijn erg positief over de toekomst en gaan graag de samenwerking aan met relevante partijen in de sector.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/start-up-haalt-e-25-miljoen-op-voor-bouwen-microwoningen/