Algemeen

Makelaarstarieven in 2022 stijgen opnieuw, maar de verschillen onderling zijn groot

makelaarstarieven 2022

De makelaarstarieven in 2022 liggen gemiddeld € 650 hoger dan vorig jaar. Dat staat in het jaarlijkse onderzoek naar makelaarstarieven van Mijn Verkoopmakelaar. Opvallend: courtage wint aan populariteit.

Gemiddeld liggen de makelaarstarieven in 2022 voor het verkopen van een woning op € 5.100, in 2021 lag het gemiddelde tarief op € 4.454. In Amsterdam is dat bedrag gemiddeld € 6.100. Daartegenover staat Rotterdam als goedkoopste stad waar gemiddeld € 4.500 euro wordt gerekend voor de verkoop van een huis.

Wie een huis verkoopt in Amsterdam betaalt nog altijd het meeste voor een makelaar. Amsterdamse makelaars zijn € 1.200 duurder dan vorig jaar. Ook zijn daar de verschillen in tarieven tussen makelaars het grootst. Zo scheelt het tarief tussen de goedkoopste en duurste makelaar voor dezelfde woning in Amsterdam gemiddeld € 2.250.

Na Amsterdam stegen de makelaarskosten in Alkmaar het afgelopen jaar het hardst met € 1.100. Daarna volgen Haarlem (+ € 1.000) en Nijmegen (+ € 750). In bijna alle steden die in het onderzoek zijn betrokken, stegen de makelaarstarieven volgens het onderzoek van Mijn Verkoopmakelaar. het afgelopen jaar. Alleen in Groningen was er sprake van een kleine daling (- € 100).

Vorig jaar lagen de makelaarstarieven in het eerste half jaar gemiddeld op € 4.185, ofwel 1,11% van de verkoopopbrengst. Over het hele jaar stegen de kosten met € 440.

Lees ook: Makelaarstarieven stegen in 2021 € 440 

Comeback van de klassieke courtage

Opvallend is volgens Mijn Verkoopmakelaar dat de klassieke courtage aan populariteit wint onder de makelaars, ten koste van een vooraf afgesproken vast bedrag. Waar vier jaar geleden nog in 56% van de gevallen makelaars een percentage van de verkoopopbrengst voorstelden, kiezen makelaars nu in 81% hiervoor.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Verschillen tussen ‘goedkope’ en ‘dure’ makelaar

Het onderzoek beperkt zich niet tot verschillen tussen de steden. Ook is gekeken naar verschillen tussen makelaars die een tariefvoorstel voor dezelfde woning doen. Gemiddeld scheelt het aanbod van de goedkoopste makelaar en de duurste makelaar voor de verkoop van hetzelfde huis in Nederland € 1.850. In Eindhoven is dit verschil met € 3.050 het grootst. Van de betrokken steden kent Groningen het kleinste verschil tussen de goedkoopste en duurste makelaar. Gemiddeld ligt het hoogste en laagste tarief daar maar € 900 uit elkaar.

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op de tarieven die meer dan 600 makelaars via het platform Mijn Verkoopmakelaar hebben voorgesteld aan toekomstige verkopers. In totaal zijn 13.000 voorstellen gebruikt voor dit onderzoek.

Bekijk het volledige onderzoek van Mijn Verkoopmakelaar

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/makelaarstarieven-in-2022-stijgen-opnieuw-maar-de-verschillen-onderling-zijn-groot/