Algemeen

Huurverlaging in de vrije sector wordt vanaf 2024 gemiddeld € 190

huurverlaging in de vrije sector

De huurverlaging in de vrije sector wordt per 2024 € 190. Deze huurverlaging geldt voor nieuwe huurders van ruim 300.000 woningen. Dat heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting vrijdag 9 december aangekondigd. Volgens Vastgoed Belang leidt dit tot de verkoop van 25.000 middenhuurwoningen per jaar.

Naast de huurverlaging in de vrije sector gaat ook het puntenstelsel voor het bepalen van de maximumhuurprijs op de schop. De nieuwe huurbescherming geldt tegen die tijd wel voor nieuwe bewoners. Minister Hugo de Jonge maakte vrijdag bekend dat het woningwaarderingsstelsel dwingend wordt gemaakt. De plannen waren in mei al aangekondigd.

Het is nog niet duidelijk hoe het kabinet dit precies dwingend gaat maken, maar De Jonge wil verhuurders kunnen gaan beboeten met tienduizenden euro’s als ze zich hier niet aan houden. Hij is hierover in overleg met de gemeenten. Ruim 160.000 woningen krijgen na een bewonerswissel een lagere huur krijgen, heeft het kabinet berekend.

Regulering leidt tot verdwijnen van 25.000 middenhuurwoningen

Vastgoed Belang stelt dat regulering van de middenhuur – in combinatie met de al vastgestelde beperking van de huurverhoging, verhoging van de overdrachtsbelasting en de WOZ-cap – leidt tot de verkoop van 25.000 middenhuurwoningen per jaar. Dat meldt de vereniging van particuliere verhuurders naar aanleiding van onderzoek door Ortec Finance.

Lees ook: Kleine verhuurders dupe van box 3-regeling

Enkele weken gelden meldde DNB in een analyse dat regulering van de middenhuur niet alleen tot lagere rendementen voor woningbeleggers leidt, maar ook tot minder verhuisbewegingen.

Volgens Vastgoed Belang leidt het beleid ook tot een verlies aan huurinkomsten van € 1 miljard, waardoor er € 19 miljard minder beschikbaar komt om te investeren in verduurzaming, verbetering en het toevoegen van nieuwe huurwoningen. Nieuwbouw kan dit niet compenseren, waarmee de doelstellingen van het kabinet een loze belofte aan de samenleving wordt.

Verduurzaming ernstig in gevaar

Verhuurder Heimstaden deelt deze mening: volgens Edward Touw, head of corporate communications & public affairs, komt de verduurzaming van de woningmarkt ernstig in gevaar als De Jonges plannen doorgaan. “Zeker met de huidige bouwkosten is verduurzaming zelfs onder de huidige regulering al moeilijk te financieren. Binnen het puntensysteem wordt dat financieel gezien in veel gevallen volledig onmogelijk.” Heimstaden noemt de plannen in reactie op de kamerbrief die de minister vrijdag stuurde onverantwoord en waarschuwt voor onherstelbare schade.

Met de reguleringsvoorstellen van dit kabinet wordt 90% van de huursector gereguleerd. 10% van de markt is daarmee nog maar beschikbaar voor mensen die vanwege het wisselen van baan of een echtscheiding snel een woning nodig hebben.


Maximale huurverhoging 2023 in vrije sector 4,1%

De Tweede Kamer stemde op 8 december in met een wetswijziging die de maximaal toegestane huurverhoging wijzigt. Als de wetwijziging ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, is vanaf 1 januari 2023 een huurverhoging van maximaal 4,1% (3,1% CAO-loonontwikkeling + 1 procentpunt), toegestaan. Het is daardoor nog onzeker hoe hoog daadwerkelijk de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector vanaf 1 januari 2023 mag zijn. Wanneer de Eerste Kamer het wetsvoorstel deze maand niet aanneemt, geldt in januari 2023 de huidige wet.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huurverlaging-in-de-vrije-sector-wordt-vanaf-2024-gemiddeld-e-190/