Algemeen

RvS zet opnieuw streep door woningbouw bij Schiphol

Woningbouw Schiphol

De Raad van State heeft opnieuw een streep gezet door de bouw van 700 nieuwbouwwoningen bij luchthaven Schiphol. De bouw van de woningen in Badhoevedorp kan niet doorgaan, omdat de berekeningen over vliegtuiglawaai volgens de rechter niet deugen. KLM had bezwaar gemaakt tegen de plannen voor woningbouw bij Schiphol.

De gemeente Haarlemmermeer wil woningen bouwen op de terreinen die zijn vrijgekomen doordat de snelweg A9 bij Badhoevedorp is verlegd. Het gaat om zevenhonderd nieuwbouwhuizen in de wijk Schuilhoeve. Het gebied ligt tegen Schiphol aan.

Nieuwe bouwwijzen

Door nieuwe bouwwijzen toe te passen zou de overlast van met name grondgeluid (met name taxiënde vliegtuigen en het proefdraaien van vliegtuigmotoren) in Schiphol-Oost moeten worden beperkt. Maar volgens KLM, die haar technische dienst op Schiphol-Oost heeft, zijn de berekeningen die daarvoor zijn uitgevoerd ondeugdelijk.

Eind 2020 stuurde de Raad van State de bouwplannen voor de woningbouw bij Schiphol daarom al terug naar de tekentafel. Daarop liet de gemeente Haarlemmermeer het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en ingenieursbureau HaskoningDHV opnieuw onderzoek doen naar de verwachte geluidshinder.

Grondlawaai

De Raad van State oordeelde dat ook de nieuwe berekeningen niet deugen. Zo is onvoldoende rekening gehouden met de afstand tussen de geplande woningen en de plekken waar het vliegverkeer veel grondlawaai veroorzaakt. In plaats van anderhalve kilometer bevindt de bron daarvan zich volgens door de rechters besteld onderzoek al op 40 meter van de eerste woningen.

Ook is de aanname dat het nabijgelegen hotel en het talud van de A9 het geluid afdoende tegenhouden volgens de afdeling bestuursrechtspraak niet goed onderbouwd. De Raad van State heeft de bouwbesluiten voor de woningbouw bij Schiphol nu vernietigd.

Lees ook: ‘Nieuwbouw steeds vaker in de herrie’

Wethouder Jurgen Nobel (woningbouw, luchthaven) van Haarlemmermeer wil bouwplannen voor het deels braakliggende gebied eventueel in aangepaste vorm doorzetten. “Wij zijn teleurgesteld in deze uitspraak. De woningnood is groot. Wij willen dan ook graag bouwen op plekken waar dit volgens ons heel goed kan, zoals in Badhoevedorp”, zegt de wethouder tegen AD Amsterdam.

Opnieuw kijken

De gemeente wil nu bekijken of er een nieuw bestemmingsplan kan worden gemaakt, met een oplossing voor de kritiek van de RvS. “Een belangrijk punt van aandacht bij de woningbouw in Schuilhoeve is altijd industrielawaai en grondgeluid geweest. Het bestemmingsplan – met bijbehorende onderzoeken – geeft uitgebreide aandacht aan deze onderwerpen.”

Het is moeilijk om genoeg geschikte bouwlocaties voor nieuwe woningen te vinden. Het aantal opgeleverde woningen blijft stabiel, maar het afgelopen jaar zijn er veel minder vergunningen voor nieuwbouw afgegeven dan in de jaren daarvoor.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rvs-zet-opnieuw-streep-door-woningbouw-bij-schiphol/