Huizenprijs daalt tot eind 2024 met 8%

daling van de huizenprijs

Tot 2025 dalen de huizenprijzen in Europese landen. Nederland is een van de koplopers met een prijsdaling van 8%. Dat meldt kredietverzekeraar Allianz Trade in een rapport over de perspectieven van de Europese huizenmarkt.

De huizenprijzen hebben Europees een daling ingezet die wordt veroorzaakt door onder meer strengere financieringsvoorwaarden, inflatie en vertraagde groei, schrijft de kredietverzekeraar. Daarbij krijgen Nederland en Duitsland met een prijsdaling van 8% de zwaarste klappen, omdat hier de huizenprijzen het hardst zijn gestegen. Overigens staat Zweden er binnen Europa nog slechter voor: daar lieten de huizenprijzen een daling van 14% zien.

‘Daling huizenprijs is brute omslag’

De prijsdaling is een brute omslag, zegt directielid Johan Geeroms van Allianz Trade tegen Infinance Daily. “Precies een jaar geleden steeg de prijs van bestaande koopwoningen in Nederland nog met 21,1% in vergelijking met het jaar daarvoor.” Dat percentage was de hoogste waardestijging ooit gemeten door het CBS, maar daarna is de markt gekanteld. “Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de huizenprijzen alleen maar gestegen”, zegt Geeroms. “Na tien jaar komt daar nu een eind aan en gaan we jaren van daling tegemoet.”

Betaalbaarheid woningen blijft een probleem

De prijsdaling zal er niet meteen voor zorgen dat huizen betaalbaarder worden, verwacht de kredietverzekeraar. Omdat er de afgelopen jaren veel gratis geld is gepompt in de economie, zijn de huizenprijzen geëxplodeerd. De betaalbaarheid van woningen voor met name jongeren en kwetsbare huishoudens zal daarom een steeds groter probleem vormen waarvoor overheden een oplossing moeten zoeken, aldus Allianz Trade.

Ook de Rabobank zei eind vorig jaar in haar kwartaalrapport niet te verwachten dat een daling van de huizenprijs de betaalbaarheid zal verbeteren. Dit onder meer omdat de hypotheekrentes zijn gaan stijgen en het levensonderhoud duurder is geworden.

In vrijwel alle Europese landen zijn inwoners veel geld kwijt aan woonlasten, geeft Allianz Trade aan. Bij 8% van de Europese huishoudens gaat meer dan 40% van de inkomsten op aan wonen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huizenprijs-daalt-tot-eind-2024-met-8/