Huurmonitor Pararius: geplande overheidsmaatregelen doen aanbod al dalen

Huurmonitor Pararius: geplande overheidsmaatregelen doen aanbod al dalen

Het aantal beschikbare vrije sector huurwoningen voor nieuwe huurders daalde afgelopen jaar met 8,9%. Veel particuliere verhuurders verkopen hun bezit, omdat verhuren straks te weinig meer oplevert.

Ondanks dit krimpende aanbod laat de landelijke huurprijsontwikkeling sinds begin 2022 een dalende trend zien. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector ging in het vierde kwartaal met 1,1% omlaag ten opzichte van een jaar geleden. Kale en gemeubileerde huurwoningen stegen in prijs, de prijs van gestoffeerde woningen ging naar beneden.

Tekst loopt door onder de afbeelding

huurprijzen vrije sector

Stedelijk niveau

Op stedelijk niveau echter – met name in (middel)grote steden – worden daarentegen vooral prijsstijgingen gemeten. Nieuwe huurders betaalden in de vrije sector gemiddeld € 16,59 per vierkante meter per maand. Dat meldt woningplatform Pararius in de huurmonitor over het vierde kwartaal.

Jasper de Groot, directeur van Pararius: “In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam neemt het huuraanbod in snel tempo af. Vanuit de markt vernemen we dat veel particuliere verhuurders zich momenteel genoodzaakt voelen om hun huurwoning(en) te verkopen omdat verhuren straks niet meer rendabel is.” Tegelijkertijd neemt de vraag alleen maar toe. “Dit maakt dat de prijzen op stedelijk niveau flink stijgen.”

Protest

Pararius besteedt in de huurmonitor veel ruimte aan protest tegen de geplande overheidsmaatregelen om het middenhuursegment te reguleren. Pararius-directeur De Groot: “De vrije sector huurmarkt is met slechts 8% van de totale woningvoorraad zeer krap, en die krapte zal verder toenemen als de plannen van het kabinet doorgang vinden.

“Voor institutionele en particuliere beleggers wordt het steeds minder interessant om te investeren in de Nederlandse woningmarkt. Je kunt van verhuurders niet verwachten dat zij een bijdrage leveren aan de realisatie van meer woningen als zij hard worden geraakt aan de inkomstenkant. Dat werkt averechts en zal de vrije sector huurmarkt drastisch verkleinen.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Woningen die vrijkwamen voor nieuwe huurders

Woz-cap

Ook Pieter van der Meyde, voorzitter van Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA) en eigenaar van Amstelland Makelaars, ziet dit al gebeuren in Amsterdam. “Sinds de komst van de woz-cap in mei 2022 is er zichtbaar sprake van een verkoopgolf. Vrijgekomen huurwoningen, met name kleinere appartementen tot 60 vierkante meter, verschuiven nu vanuit de vrije sector naar de koopmarkt. Verhuurders nemen geen risico.”

Grootste vijf steden

In Den Haag (€ 17,85), Rotterdam (€ 17,50) en Eindhoven (€ 17,91) gingen de prijzen van vrijgekomen vrije sector woningen het afgelopen kwartaal omhoog. In Den Haag steeg de gemidddelde huur met 5,9%, in Rotterdam met 2,3% en in Eindhoven betaalden nieuwe huurders 6,7% meer. In Utrecht kostte een huurwoning in de vrije sector in het vierde kwartaal € 19,30 per vierkante meter per maand. Dat is 1% meer dan een jaar geleden. De huurprijzen in de hoofdstad Amsterdam stegen met 10,9%, wat voor nieuwe huurders neerkomt op een vierkantemeterprijs van € 25,75 per maand.

Provincies

In de randstadprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht stegen de gemiddelde vierkantemeterprijzen met respectievelijk 5,2, 3,2 en 1,7%. Noord-Holland is met een vierkantemeterprijs van € 21,80 de enige Nederlandse provincie die boven de twintig euro zit. In Zuid-Holland (€ 17,06) en Utrecht (€ 17,44) ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs rond de € 17.

In de provincie Limburg (€ 12,72) bleven de prijzen in de vrije sector gelijk aan vorig jaar en in Noord-Brabant (€ 14,91) steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs voor nieuwe huurders met 1,7%. De prijsstijgingen in Zeeland (€ 12,71) en Gelderland (€ 13,33) waren iets groter: nieuwe huurders betaalden 4,3 en 3% meer dan een jaar geleden.

De huurprijzen van vrije sectorwoningen in Flevoland kruipen verder richting het landelijk gemiddelde. Nieuwe huurders betaalden daar in het vierde kwartaal 2,9% meer dan vorig jaar, € 16,07 per vierkante meter per maand. In de provincie Groningen (€ 14,73) steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs met 0,4% nauwelijks. In Friesland (€ 11,58), Drenthe (€ 11,08) en Overijssel (€ 12,24) liggen de vierkantemeterprijzen van huurwoningen in de vrije sector ruim onder het landelijk gemiddelde.

Woningtypen

Voor een appartement betaalden nieuwe huurders 0,2% meer (€ 17,77 per vierkante meter) dan een jaar geleden. Een eengezinswoning (€ 13,32) kostte in het vierde kwartaal 1% meer dan een jaar geleden.

Kaal, gestoffeerd of gemeubileerd

Gemeubileerde vrije sector huurwoningen waren in het afgelopen kwartaal 1,8% duurder dan een jaar geleden (€ 19,93). Kale huurwoningen zijn per vierkante meter het goedkoopst: de gemiddelde vierkantemeterprijs steeg in dit segment met 0,5% (tot € 14,31). Gestoffeerde huurwoningen daalden in prijs; nieuwe huurders betaalden 3,5% minder dan een jaar geleden (€ 15,70).

Tekst loopt door onder de afbeelding

Huurprijzen in Nederland per oplevervorm

Oppervlaktesegmenten

Veruit de meeste vrije sector huurwoningen die op Pararius worden aangeboden (70%) zijn kleiner dan 100 vierkante meter. Nieuwe huurders betaalden voor een woning kleiner dan 75 vierkante meter gemiddeld € 20,44 per vierkante meter per maand (+1%), voor een woning tussen de 75-100 vierkante meter was dit € 16,04 (+0,7%). De prijs van huurwoningen tussen de 100-125 vierkante meter steeg met 1,6% (€ 13,92).

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huurmonitor-pararius-geplande-overheidsmaatregelen-doen-aanbod-al-dalen/