Algemeen

Transactieprijs koopwoning gemiddeld €429.000 in 2022

De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning was vorig jaar bijna € 429.000. Dat is bijna € 42.000 meer dan in 2021. Alleen in het laatste kwartaal was sprake van een lichte daling. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vrijwel alle gemeenten zagen de gemiddelde transactieprijs voor woningen in 2022 toenemen ten opzichte van een jaar eerder. In 25 gemeenten was dat met minimaal 20%, in zeven gemeenten ging het om een stijging van meer dan 25%. De grootste toename was te zien in de gemeente Zeewolde in Flevoland: daar ging de gemiddelde transactieprijs met 36% omhoog. In het Zuid-Hollandse Zoeterwoude was de grootste daling te zien, die bedroeg ruim 10%.

Gemiddelde transactieprijs steeg in eerste drie kwartalen

Van januari tot en met september vorig jaar steeg de gemiddelde transactieprijs nog. In het laatste kwartaal was er een lichte daling te zien ten opzichte van het derde kwartaal. Ook de prijsindex bestaande koopwoningen ging in het vierde kwartaal omlaag: die nam met 2,4% af ten opzichte van het derde kwartaal.

Lees verder onder de grafiek:

gemiddelde transactieprijzen

Net als in 2021 liggen zeven van de tien gemeenten met de hoogste woningtransactieprijzen in Noord-Holland. In drie gemeenten – Bloemendaal, Blaricum en Laren – lag de gemiddelde transactieprijs boven de € 1 miljoen. In Bloemendaal werd het meest betaald voor een bestaande woning: gemiddeld was dat € 1.118.894.

Lees verder onder de grafiek:

gemiddelde transactieprijzen

Van de tien gemeenten met de laagste gemiddelde transactieprijzen liggen er drie in de provincie Groningen en drie in Limburg. Ook dat is hetzelfde gebleven ten opzichte van 2021. In het Groningse Pekela lag de transactieprijs met ruim € 200.000 het laagst. In vier gemeenten – Pekela, Kerkrade, Brunssum en Eemsdelta – lag de gemiddelde transactieprijs onder de € 250.000.

Lees verder onder de grafiek:

gemiddelde transactieprijzen

Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste gemeente is opnieuw toegenomen. In 2022 verschilde de gemiddelde transactieprijs in de duurste en goedkoopste gemeente ruim € 888.000. Een jaar eerder was dit verschil nog € 867.000. De gemiddelde transactieprijs van een woning in de duurste gemeente (Bloemendaal) was bijna vijf keer zo hoog als in de goedkoopste gemeente (Pekela).

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/transactieprijs-koopwoning-gemiddeld-e429-000-in-2022/