Algemeen

Huizenprijzen licht gestegen in januari

huizenprijzen

De huizenprijzen zijn in januari licht gestegen. De prijzen gingen in die maand met 1,5% omhoog vergeleken met december. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is voor het eerst in bijna een half jaar tijd dat er sprake is van een stijging van de huizenprijzen. Vorig jaar was vanaf augustus een daling te zien, nadat de huizen sinds juni 2013 jarenlang duurder werden. Vanaf augustus 2022 begonnen de hypotheekrentes echter op te lopen en daalden de huizenprijzen vijf maanden op rij.

Lees verder onder de grafiek:

huizenprijzen

Kleinste stijging sinds negen jaar

Op jaarbasis was in januari van dit jaar sprake van de kleinste stijging van huizenprijzen in negen jaar tijd, melden CBS en Kadaster. Vergeleken met januari 2022 waren bestaande koopwoningen in januari 2023 nog altijd 1,1% duurder, maar de maand ervoor waren de huizen nog 2,7% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Lees verder onder de grafiek:

huizenprijzen

Ruim 13.000 transacties

Vorige maand zijn 13.126 woningen van eigenaar gewisseld. blijkt uit de registratie van het Kadaster. Dat was 6,6% minder dan een jaar eerder.

Lees verder onder de grafiek:

huizenprijzen

De gemiddelde transactieprijs van een woning was in januari € 424.681. De gemiddelde transactieprijs lag over heel vorig jaar op €429.000. De eerste maanden van vorig jaar was er nog een lichte stijging te zien van de transactieprijs, vanaf het najaar was een daling zichtbaar.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huizenprijzen-licht-gestegen-in-januari/