Algemeen

Vraag naar woningruil neemt toe

woningruil

De behoefte aan woningruil is in het afgelopen jaar toegenomen. Dat constateert Woningruil24, het platform voor huurwoningruilen in Nederland. De woningruilservice zag in het afgelopen jaar een aanzienlijke stijging in het aantal woningruiladvertenties.

In januari van dit jaar was er zelfs sprake van een piek, waarbij 174% meer ruilverzoeken werden geplaatst in vergelijking met dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Woningtekort en stijging vaste lasten

Woningruil24 verklaart deze enorme toename door de historisch hoge inflatie en de veranderende behoefte in woningruimte na de pandemie. De inflatie en de hogere energierekeningen hebben bij veel Nederlanders geleid tot een stijging van de vaste lasten. In combinatie met de huidige woningmarkt met een groot tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen, zorgt dit ervoor dat steeds meer huurders zoeken naar manieren om hun woonlasten te verlagen of een andere woonsituatie die beter past bij hun persoonlijke behoeften.

“We zien dat economische situaties direct effect hebben op het aantal woningruiladvertenties op ons platform. De stijging van de vaste lasten, kosten voor levensonderhoud en hogere energierekeningen, hebben de afgelopen maanden geleid tot een recordaantal  woningruiladvertenties”, zegt Tobias Jonnarth, CEO van Woningruil24.

Terug naar kleiner en goedkoper

Naast de stijgende vaste lasten ziet Woningruil24 ook dat het soort
woningruimte waar behoefte aan is het afgelopen jaar is veranderd. “Tijdens de pandemie nam de belangstelling voor groter wonen toe. We zaten meer aan huis gekluisterd en er was meer behoefte aan bijvoorbeeld een kantoor aan huis”, zegt Jonnarth. Nu signaleert het platform het tegenovergestelde effect: “men overweegt weer om over te stappen naar goedkoper wonen, ongeacht het aantal vierkante meters van de woning.”

Voordeel van woningruil

Woningruil24 is een online platform dat huurders in Nederland op basis van hun woonvoorkeuren en locatie aan elkaar koppelt. Hierdoor kunnen huurders snel en veilig een woningruil vinden die aan hun behoeften voldoet zonder dat ze daarvoor te maken krijgen met lange wachtlijsten, een tussenpersoon of makelaar. Op dit moment worden er 17.438 ruilwoningen aangeboden op het platform.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/vraag-naar-woningruil-neemt-toe/