Algemeen

Computermodel kan vastgoedtaxateur ondersteunen, nog niet vervangen

Geautomatiseerde taxaties

Geautomatiseerde taxaties van vastgoedobjecten met computermodellen zijn nog niet transparant genoeg om de traditionele taxateur te vervangen. Dat stellen Daan van der Hoeven en Mark van Duijn in het artikel ‘Verkenning implementatie taxatie-expertise in geautomatiseerde waarderingen in Nederland’.

Het artikel staat in in Real Estate Research Quarterly, het kwartaalblad van de Vereniging van Vastgoedonderzoekers Nederland (VOGON). Er worden steeds vaker geautomatiseerde taxaties oftewel hybride methoden gebruikt, waarbij zowel mensen als computers samenwerken. Dit lijkt de consistentie en daarmee de kwaliteit van waarderingen te verbeteren. De twee auteurs adviseren om de algoritmes die in computermodellen worden gebruikt openbaar te maken. Zo komt er standaardisatie in de vastgoedtaxatiepraktijk.

Recente onderzoeken laten zien dat zogeheten Automatic Valuation Models (AVM’s) de potentie hebben om traditionele waarderingsmethoden na te bootsen en de productiviteit van vastgoedtaxateurs te verhogen. Toch denken de auteurs niet dat het gebruik van AVM’s traditionele waarderingsmethoden al op korte termijn zullen vervangen.

De huidige wet- en regelgeving vereist een fysieke opname en inspectie van het vastgoedobject, evenals een controle op geldigheid en plausibiliteit die door een registertaxateur moet worden uitgevoerd.

Waarderingsstandaarden moeten soepeler

Om AVM’s toe te kunnen passen, moet de registertaxateur de waardebepaling goed kunnen onderbouwen. In hun artikel laten Van der Hoeven en Van Duijn zien hoe AVM’s een waardevol hulpmiddel kunnen zijn voor taxateurs in de huidige praktijk. Dit omdat ze onafhankelijke, efficiënte en nauwkeurige waardebepalingen geven. Er zijn echter versoepelingen nodig binnen de Europese en internationale waarderingsstandaarden om verdere verandering mogelijk te maken.

Lees ook: Banken staan ondanks kritiek NRVT nog achter de desktoptaxatie


Daan van der Hoeven MSc is taxateur en product owner bij Envalue waar hij zich specialiseert in AVM’s en verdere automatisering van het vastgoedtaxatieproces. Van der Hoeven rondde in 2022 zijn masterscriptie af voor de opleiding MSc. Real Estate Studies, Rijksuniversiteit Groningen, waarbij hij onderzoek deed naar de potentie van taxateur-gebaseerde AVM’s.

Dr. Mark van Duijn is universitair docent woningmarkt en vastgoed, afdeling Economische Geografie, Rijksuniversiteit Groningen, coördinator MSc Real Estate Studies en bestuurslid RSA Nederland.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/computermodel-kan-vastgoedtaxateur-ondersteunen-nog-niet-vervangen/