Algemeen

Kabinet grijpt niet in bij tekort huurwoningen vrije sector

huurwoningen

Het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector neemt snel af. Het kabinet is echter voorlopig niet van plan de huurplannen te wijzigen, zegt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

Verschillende partijen zoals projectontwikkelaars, beleggers en verhuurders geven aan dat het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector rap daalt. Maar daar kijkt De Jonge anders tegenaan, schrijft NOS na opmerkingen van de minister tijdens vastgoedbeurs Provada. “Ik snap de zorgen over de dip in de bouw, maar we zijn het over een aantal punten niet eens.” Hij denkt dat het dalende aantal huurwoningen in de vrije sector onder meer komt door de hoge rente. Daardoor is het voor beleggers te duur om nieuwe bouwprojecten te beginnen.

Vraag huurwoningen explodeert

Onder meer woonplatform Pararius waarschuwde onlangs dat het huuraanbod snel verschraalt. Dat leidt ertoe dat de vraag naar huurwoningen explodeert. Dat is in alle grote steden het geval. Naar huurwoningen in de vrije sector met een huur tot 1000 per maand is de meeste vraag, daar is een stijging te zien met 218% per woning. Gemiddeld komen er 46 reacties op een woning in deze categorie.

Het kabinet heeft in de afgelopen tijd diverse plannen gepresenteerd om huurders te beschermen tegen onder meer exorbitante huurbedragen. Zo komt er een puntensysteem met een maximum huurprijs en een einde aan tijdelijke huurcontracten. Daar komt bij dat de vermogensbelasting voor woningbeleggers stijgt en dat verhuurders moeten investeren in verduurzaming van panden.

Campagne

De combinatie van deze maatregelen zorgt ervoor dat steeds meer particuliere verhuurders afhaken. Het verhuren is niet rendabel meer. Vastgoed Belang is begin deze maand een campagne gestart om te wijzen op de gevolgen voor particulieren die woningen verhuren. Onder het motto ‘De particuliere verhuurder – mensen zoals jij en ik’ plaatst de vereniging verhalen over verhuurders op social media en is een verhalenbundel aangeboden in de Tweede Kamer.

De Jonge zegt te begrijpen dat de combinatie van huurplannen en fiscale maatregelen een negatief effect heeft: “Het kan zijn dat dit knelt.” Hij geeft aan dat hij wel met staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën wil kijken naar aanpassingen. Grote wijzigingen zijn echter niet te verwachten, aldus de minister.

Scepsis bij Provada

Tijdens het bezoek dat minister De Jonge deze week bracht aan Provada kreeg hij te maken met veel weerstand, schrijft Vastgoedmarkt. Een gloedvol betoog van de minister over 900.000 woningen en de plicht om huurders te beschermen kon rekenen op scepsis vanuit de zaal.

Zo hield CEO Victor van Bommel van pensioenbelegger OCP de minister voor dat de bouw van 900.000 woningen ongeveer €250 tot €350 miljard kost. Hij vroeg zich af, waar dat geld in deze onzekere tijd vandaan gaat komen. Volgens De Jonge is dit echter een kwestie van over een ‘bouwdip’ heen kijken.

Suggesties dat het rijk projecten zou kunnen voorfinancieren om de bouw weer op gang te krijgen, wees de minister van de hand. “De gretigheid waarmee de markt naar de overheid kijkt, vind ik niet passend. Wij kunnen en willen niet iedere business case lostrekken op kosten van de belastingbetaler.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/kabinet-grijpt-niet-in-bij-tekort-huurwoningen-vrije-sector/