Kifid: hypotheekrentes van aanbieders in groep mogen verschillen
Het etaleren van hypotheken tegen verschillende hypotheekrentes en voorwaarden door één organisatie is niet in strijd met de regelgeving. Dat oordeelt de geschillencommissie van Kifid, een klachteninstituut voor de financiële sector. Aanleiding was een zaak die een consument aanspande tegen Centraal Beheer.
De geschillencommissie van Kifid boog zich over de vraag of het eensporig rentebeleid van toepassing is op Centraal Beheer. Dat beleid moet ervoor zorgen dat er geen verschil zit tussen de hypotheekrente die nieuwe klanten ontvangen en de rente die bestaande klanten krijgen bij het verlengen van de rentevaste periode. Een hypotheekaanbieder mag dus niet werken met verschillende producten en voorwaarden.
De consument die zijn beklag deed bij Kifid sloot op 18 december 2002 een Plus Hypotheek af bij Achmea Bank, die handelde onder de naam Centraal Beheer. Nadat hij in oktober 2021 de rentevaste periode verlengde, deed hij daar in 2022 zijn beklag over. De consument was er achter gekomen dat de rente bij de Leef Hypotheek van Achmea Hypotheken, ook handelend onder de naam Centraal Beheer, veel lager was.
Centraal Beheer wees verzoek af
De klant wilde met terugwerkende kracht aanspraak maken op het lagere rentetarief van de Leef Hypotheek. Beide hypotheekaanbieders vielen namelijk onder Centraal Beheer, werden op de site van het bedrijf onder elkaar genoemd en waren bereikbaar onder één telefoonnummer. Maar Centraal Beheer wees dat verzoek af. Het ging volgens het bedrijf om verschillende hypotheekproducten met andere voorwaarden en van twee verschillende aanbieders.
Volgens de geschillencommissie is deze afwijzing terecht. Achmea Bank en Achmea Hypotheken kunnen niet worden gezien als één organisatie, oordeelt de commissie. Bovendien zijn de Leef Hypotheek en de Plus Hypotheek hypotheken met verschillende voorwaarden en dus ook rentes.
Eensporig rentebeleid niet van toepassing
Dat Centraal Beheer als handelsnaam diverse hypotheekproducten aanbiedt van meerdere aanbieders met verschillende rentetarieven is niet in strijd met het eensporig rentebeleid, zo blijkt uit de uitspraak. Dat beleid gaat niet zover dat verschillende vennootschappen dezelfde rentepercentages moeten aanbieden. Daarmee is het eensporig rentebeleid dus niet van toepassing. De commissie heeft wel begrip voor eventuele verwarring die door informatie op de website van Centraal Beheer kan ontstaan, maar vindt dat het bedrijf niet verkeerd heeft gehandeld.
De consument krijgt ook op een ander punt ongelijk. Hij vindt dat Centraal Beheer hem op basis van de zorgplicht in 2016 proactief had moeten benaderen over de gunstige rentetarieven van een toen nieuw hypotheekproduct, de Thuis Hypotheek van Achmea Bank. Volgens Kifid is de hypotheekverstrekker echter op basis van de geldende overeenkomst, de wet en de zorgplicht niet verplicht om een consument proactief te informeren over nieuwe producten of beleid.
De uitspraak van de geschillencommissie is bindend.
Bron: https://vastgoedactueel.nl/kifid-hypotheekrentes-van-aanbieders-in-groep-mogen-verschillen/