Algemeen

Hogere inkomens hebben significant vaker een energiezuinige woning

In het prijssegment boven de zes ton groeide het aandeel woningen met energielabel A en B ruim twee keer zo hard als in het segment onder de vier ton. Hypotheekverstrekker BLG Wonen ziet een groeiende tweedeling op de markt van energiezuinige woningen.

Had in 2021 zo’n één op de drie aangekochte woningen in het hogere prijssegment een energiezuinig label, twee jaar later is dat al de helft van de woningen in dat segment. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe hypotheekklanten tussen 2021 en 2023 door BLG Wonen.

“Omdat vanaf dit jaar voor de aankoop van woningen met een beter energielabel meer geleend mag worden, verwachten we dat deze kloof verder toeneemt”, zegt Georgette Lageman, expert woontoegankelijkheid bij BLG Wonen. Zij ziet al marktinitiatieven waarbij er alleen een lagere rente wordt gerekend voor hypotheken met label A of beter.

‘Grootste winst bij inkomens tot twee keer modaal’

Natuurlijk vindt Lakeman het mooi om goed gedrag te belonen. “Echter, de grootste winst is te behalen voor huishoudens met een inkomen tot twee keer modaal.” Deze groep is vaker aangewezen op woningen met een slechter label. “Onze analyse laat zien dat hun kans om in een huis met energielabel A of B te wonen, kleiner is dan bij de hogere inkomensgroepen.”

Lageman wijst er verder op dat het prijsverschil tussen een gemiddelde woning met energielabel G en energielabel A tussen 2020 en 2023 is opgelopen naar €140.000. “Al met al is er is in korte tijd een ongewenste tweedeling in de woningmarkt aan het ontstaan.”

Stap naar verduurzaming niet voor iedereen makkelijk

Hoewel het verduurzamen van woningen de laatste jaren een vlucht neemt, is de stap niet voor iedereen gemakkelijk om te zetten, blijkt uit aanvullend onderzoek onder 1.300 klanten van BLG Wonen, SNS en RegioBank (alle zijn dochtermaatschappijen van de Volksbank).

Voor woningbezitters met een huis met label C of slechter loont verduurzaming bij uitstek. Maar een derde van de klanten met een gezamenlijk inkomen van minder dan twee keer modaal had vooraf twijfels. Deze klanten aarzelen vaker dan de groep met een huishoudinkomen boven twee keer modaal. De financiële investering en de onzekerheid over de terugverdientijd en effectiviteit van maatregelen, worden als belangrijkste redenen genoemd.

Onduidelijkheid over subsidies

Van de huishoudens met een inkomen tot twee keer modaal vond zo’n één op de drie de adviezen die ze ontvingen over de energiebesparende maatregelen (zeer) onduidelijk. Eenzelfde percentage noemde de informatie over subsidies voor verduurzaming moeilijk tot zeer moeilijk.

Hoopvol is dan wel weer dat van de klanten die hun woning verduurzaamd hebben, 90% daar achteraf tevreden over is. Zowel over het traject als over het resultaat.

Uitvoering bij één partij leggen

Een meerderheid van de respondenten (57%) geeft in het onderzoek aan al het werk – van advies tot uitvoering – graag bij één partij te leggen. BLG Wonen heeft deze handschoen opgepakt; vanaf deze maand kunnen klanten de zogeheten Bespaarhypotheek afsluiten, in combinatie met een energiebespaarplan dat wordt opgesteld door een externe partij. Vooruitlopend op het behalen van de A-/B-labels wordt al een lagere hypotheekrente in rekening gebracht.

Sociale druk uit de buurt

Uit onderzoek van softwarebedrijf HomeQgo blijkt dat 45% van de eigenaren zich laat beïnvloeden door hun omgeving als het gaat om verduurzaming. HomeQgo, dat een huisscan ontwikkelde om het verduurzamen van de woning eenvoudiger te maken, ziet sinds begin 2024 een toename van de offerteaanvragen in dezelfde buurt.

Tekst loopt door onder de afbeelding

 

Positieve verhalen van anderen blijken eigenaren aan te moedigen aan om de woning (verder) aan te pakken. Ook motiveren familie, vrienden en buren bijna 40% van de respondenten. Hoe lager de leeftijdscategorie, hoe prominenter de druk.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/hogere-inkomens-hebben-significant-vaker-een-energiezuinige-woning/