Algemeen

Run gemeenten op Startbouwimpuls; bouw komt €3,3 miljard tekort

Startbouwimpuls

Gemeenten hebben massaal ingeschreven op de Startbouwimpuls. Zij willen in aanmerking komen voor subsidie op woningbouwprojecten die binnenkort van start gaan. Alle projecten bij elkaar opgeteld komen €3,3 miljard tekort, terwijl de subsidie €250 miljoen bedraagt. Het ministerie van Volkshuisvesting scherpt daarom de criteria voor aanvragen aan.

De aanvragen voor subsidie uit de Startbouwimpuls overtreffen de verwachtingen ruimschoots, zo blijkt uit een bericht van Volkshuisvesting Nederland. In totaal hebben 246 gemeenten 2.195 projecten aangemeld. Daarmee zouden ze de bouw van 260.000 woningen kunnen realiseren.

Het budget is echter bij verre na niet voldoende om in de aanvraag te voorzien. De groslijst van projecten die in 2024/2025 kunnen starten met bouwen, telt op tot een tekort van € 3,3 miljard, schrijft Volkshuisvesting. Er is echter €250 miljoen uitgetrokken voor de Startbouwimpuls. Wel geeft het ministerie aan dat dit een bedrag is dat ‘in eerste instantie’ is uitgetrokken.

Maximale subsidie van €12.500 per woning

Het ministerie van Volkshuisvesting gaat de criteria aanscherpen om voor subsidie in aanmerking te komen. Nieuw is dat de aanmelding meer dan tien woningen per bouwproject moeten betreffen. Ook geldt dat het subsidiebedrag per woning niet meer is dan €12.500. Die komen bovenop al gestelde voorwaarden zoals een minimaal aandeel betaalbare woningen van 50% en een maximale oplevertermijn van 36 maanden.

Gemeenten kunnen nog tot 13 oktober projecten aanmelden. Daarna volgt een selectie en een ranglijst van projecten die in aanmerking komen voor subsidie. Gezien het subsidiebedrag meldt het ministerie dat alleen de meest kansrijke projecten in aanmerking komen voor subsidie. Het gaat om projecten waarbij het de bouw van veel woningen betreft en waarbij er juridische zekerheid is over de startdatum.

Marktpartijen willen meer geld voor nieuwbouwplannen

Marktpartijen zoals projectontwikkelaars en bouwbedrijven vragen al langer om meer overheidssteun om nieuwbouwplannen te kunnen realiseren. Zij raken in de problemen door de gestegen rente, bouwkosten, tekorten op de arbeidsmarkt en minder belangstelling van kopers. Demissionair minister Hugo de Jonge is steeds terughoudend geweest over overheidssteun. Hij gaf afgelopen voorjaar nog aan te verwachten dat 2024 een rampjaar voor de woningbouw wordt.

Lees ook: De Jonge: forse dip in woningbouw in 2024

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/run-gemeenten-op-startbouwimpuls-bouw-komt-e33-miljard-tekort/