Algemeen

Kerstverlichting voor buiten: hier moet je op letten

Kerstverlichting voor buiten: hier moet je op letten

Wanneer de dagen korter worden en we meer binnen dan buiten zijn, staan de feestdagen alweer bijna voor de deur. De meeste Nederlanders houden er wel van om lekker uit te pakken tijdens de donkere dagen. Kerstverlichting voor buiten hoort daarbij.

Een verlicht kerstsnoer hier, kerstboomvormige lampjes daar – het kan niet gek genoeg. Maar: omdat het leven de laatste maanden alsmaar duurder is geworden, is het nog maar de vraag hoe dat gaat worden dit jaar. Gelukkig is er heel wat mooie kerstverlichting voor buiten te koop waar je jarenlang van kunt genieten. In dit artikel lees je er meer over.

Kijk goed naar de lichtkleur van kerstverlichting voor buiten

Er is tegenwoordig zoveel keuze op het gebied van lampjes en versiering, dat je goed moet weten waar je op moet letten bij de beste buiten kerstverlichting kopen. Een van de zaken waar je bijvoorbeeld naar kunt kijken, is de lichtkleur van de verlichting. Die bepaalt namelijk voor een groot deel de totale sfeer in je tuin. Kerstverlichting met een warme lichtkleur geeft een heel ander licht af dan verlichting met koele lampjes.

Daarnaast heb je nog de keuze voor gekleurde kerstverlichting, wat logischerwijs weer een totaal andere look geeft. Wil je voor de meest gezellige optie gaan? Dan is kerstverlichting voor buiten met witte warme lichtjes een goede keuze. Hierbij kun je zelfs nog gaan voor verschillende vormen en formaten kerstlampjes. Hoe origineel is het om voor grote kerstlampen te gaan? Of om voor verlichting te gaan in de vorm van sneeuwvlokjes of ijspegels?

Ga voor kerstverlichting met LED-lampjes voor energiebesparing

Juist omdat het dagelijks leven zoveel duurder geworden is, is het wel zo fijn om voor kerstverlichting voor buiten te gaan die niet ontzettend energieslurpend is. In dat geval kom je al gauw uit bij duurzame kerstverlichting waarbij het energieverbruik laag is. Dat past goed bij het energieverbruik van de laatste tijd, dat volgens cijfers van het CBS op het laagste niveau was sinds 30 jaar. Dat scheelt jou geld én het is beter voor het milieu; een win-winsituatie dus.

Duurzame kerstverlichting bestaat uit LED-lampjes in plaats van gewone lampjes. Deze gebruiken namelijk ongeveer acht keer minder stroom dan kerstverlichting met gloeilampjes. Wat daarnaast mooi meegenomen is, is dat deze lampjes een lange levensduur hebben. Wat dat betreft zijn ze dus hartstikke duurzaam. Wil je dus gaan voor kerstlampjes die gegarandeerd niet veel energie verbruiken? Dan zit je met LED-kerstlampjes helemaal goed.

Transformator om kerstverlichting aan te sluiten

Weet je eenmaal voor wat voor soort kerstlampjes je wil gaan, dan moet je weten dat kerstverlichting voor buiten bijna altijd op 12 of 24 Volt werkt. Dat betekent dat je dergelijke outdoor verlichting niet zomaar aan kunt sluiten op het net. Daar heb je een transformator voor nodig. Zo’n transformator wordt in de meeste gevallen gewoon meegeleverd met de kerstverlichting. Dat is iets waar je extra goed op kunt letten bij het kopen van de lampjes, mocht je zelf niet over zo’n tussenstuk beschikken.

Mocht je een lichtsnoer of andere kerstverlichting voor buiten zijn tegengekomen waarbij dat niet het geval is, dan is het goed om te weten dat je een transformator altijd nog los kunt bestellen. Meestal vind je die tussen de accessoires in een webwinkel.

De belangrijkste reden waarom kerstverlichting voor buiten op 12 of op 24 volt werkt, is dat deze snoeren beter bestand zijn tegen vocht en het zo blijven doen. Bij een snoer van 220 Volt of meer is dat lastiger.

Kerstverlichting buiten met of zonder timer

Tot slot is er nog iets waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar de beste buiten kerstverlichting. Ga je voor kerstverlichting met of zonder een timer? Steeds vaker beschikken moderne lichtsnoeren of andere vormen van kerstlampjes over een handige adapter met een timer. Deze zorgen ervoor dat de lampjes alleen aan gaan op het moment dat je zelf hebt ingesteld.

Dat betekent ook dat ze uit zullen gaan op bepaalde tijden. Overdag hoef je immers je kerstlampjes niet aan te hebben, ook al betreffen het energiezuinige lampjes. Zelfs tijdens het slapen is het geen must om de kerstverlichting ingeschakeld te hebben (hoewel dat er natuurlijk wel gezellig uitziet). Let er wel op dat een timer alsnog energie verbruikt, dus om er zeker van te zijn dat je sluipverbruik tegen gaat, kun je het beste alle stekkers uit de stopcontacten halen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/kerstverlichting-voor-buiten-hier-moet-je-op-letten/