Algemeen

Reactie De Jonge op verkoopplannen Heimstaden leidt tot veel commotie

De Jonge Heimstaden

De reactie van demissionair minister Hugo de Jonge op de aangekondigde verkoop van duizenden huurwoningen door Heimstaden schiet de sector in het verkeerde keelgat. De Jonge spreekt van ‘goed nieuws’ voor woningzoekenden. Makelaars verbazen zich op social media over het gebrek aan kennis bij De Jonge.

De Jonge over de plannen van Heimstaden: ‘Het betekent dat het aantal betaalbare woningen dat te koop is, toeneemt. Ook ziet hij de verkopen van de Zweedse belegger als ‘een correctie op de scheefgroei’ van de afgelopen jaren. Daarmee doelt hij op de opkomst van grote vastgoedbeleggers die te hoge huren voor woningen zouden vragen.

‘De vraag is natuurlijk: wat is Heimstaden voor een belegger? Hoe zijn ze aan die woningen gekomen?’, aldus De Jonge vrijdag na afloop van de ministerraad. ‘Als je daar goed naar kijkt, dan zie je dat dat allemaal betaalbare woningen zijn, die ook gekocht hadden kunnen worden door mensen met een middeninkomen, leraren bijvoorbeeld, verpleegkundigen, agenten. Maar zij hebben achter het net gevist omdat Heimstaden, of een andere internationale belegger, hen voor was. En zo zijn er eigenlijk in de afgelopen vijf jaar 75.000 betaalbare woningen opgekocht om die vervolgens als een te dure huurwoning weer in de markt te zetten.’

‘Een staaltje wat krom is, recht praten’

Pararius-voorzitter Jasper de Groot noemt de reactie van De Jonge op LinkedIn ‘een staaltje wat krom is, recht praten’. De Groot: ‘Is het vreemd dat ik me verbaas over het gebrek aan kennis? Dergelijke grote woningportefeuilles worden in blokken in verhuurde staat verkocht aan grote beleggers en werden nooit leeg van huurders individueel verkocht aan een leraar of brandweerman. Deze woningen werden oorspronkelijk gebouwd voor de huurmarkt en verdwijnen nu naar de koopmarkt. De huurmarkt wordt hierdoor kleiner, waardoor de prijzen stijgen.’

En: ‘De Jonge lijkt te denken dat mensen die niet sociaal kunnen huren alleen maar willen kopen. De vraag naar huurwoningen in de flexibele vrije sector was echter niet eerder zo immens als nu. Als het aanbod dan ook nog eens verder afneemt, vanwege de opeenstapeling van ongebalanceerde overheidsmaatregelen, enkel in het nadeel van verhuurders, dan moet je niet vreemd opkijken dat de huurprijzen van het aanbod in de vrije sector dat straks nog resteert, de pan uit rijzen.’

Lees verder onder de afbeelding

Verkoop woningen financiële noodzaak voor Heimstaden

De verkoop van Nederlandse woningen is onderdeel van een groter verkoopplan van Heimstaden. De Zweedse belegger wordt hard geraakt door de gestegen rente en heeft dringend geld nodig. Dat schrijft het FD. Het bedrijf gaat in meerdere landen mogelijk tot 25.000 huizen verkopen, waarvan bijna de helft in Nederland. Dat bevestigt country manager Michiel Vrijman in gesprek met het FD.

Dat staat haaks op de berichtgeving tot dusver. Heimstaden noemde donderdag bij de aankondiging van zijn Nederlandse verkoopplannen nog het ‘politieke klimaat’ als oorzaak. Het ‘vijandig beleid richting verhuurders’ door een hogere overdrachtsbelasting en aanstaande huurregulering was de voornaamste reden in Nederland 12.000 huurwoningen van de 13.500 woningen aan te wijzen voor de verkoop. Daarvan worden er naar verwachting in de komende twee jaar 2.500 stuks verkocht.

Lees ook: Te koop: 6.900 huurwoningen, overname liefst in een keer

Nederlandse huurwoningen verkopen levert waarschijnlijk meer op dan in Duitsland en Zweden. In dat laatste land is er sinds de piek bijna 15% van de woningprijzen af en in Duitsland 10%. Bovendien zijn de zorgen over de woningvastgoedmarkt in deze twee landen groter.

Heimstaden kiest er met het uitponden voor om huurhuizen één voor één te verkopen aan particulieren. Daarmee denkt de onderneming meer geld op te halen dan wanneer duizenden woningen in één klap worden verkocht aan een andere vastgoedbelegger.


Huizenprijzen in Duitsland dalen in tweede kwartaal bijna 10%

De woningprijzen in Duitsland daalden in het tweede kwartaal met 9,9% in vergelijking met het tweede kwartaal 2022. Het is de grootste daling van de woningprijzen bij de oosterburen sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldt Destatis. De prijzen dalen vooral door de gestegen rente. Hierdoor kunnen huizenkopers een minder hoge hypotheek krijgen en dus ook minder bieden.

In de zeven grootstedelijke gebieden (Berlijn, Hamburg, München, Keulen, Frankfurt am Main, Stuttgart en Düsseldorf) daalden de prijzen voor appartementen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar met 9,8%. Voor eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen werd 12,6% minder betaald. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023 daalden de prijzen voor appartementen in de grootstedelijke gebieden met 2,1%, en voor eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen met 2,4%. In dunbevolkte gebieden was de daling wat minder groot.

Ook het aantal vergunningen voor nieuwe woningen zakte in. Zo zijn in het eerste half jaar 27% minder bouwvergunningen afgegeven voor appartementen dan een jaar eerder.


Lees verder onder de afbeelding

‘Reactie De Jonge bizar’

Ook Vrijman stoort zich op LinkedInaan de reactie van de minister: ‘Wij hebben in de afgelopen twee jaar vaak gesproken met het ministerie, gewezen op de feiten, oplossingen aangedragen en gewaarschuwd voor de gevolgen van het voorgenomen woonbeleid. Het is verbijsterend hoe de grootste buitenlandse institutionele investeerder in Nederlandse woningen nu door demissionair minister De Jonge wordt weggezet op basis van feitelijke onjuistheden.’

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/reactie-de-jonge-op-verkoopplannen-heimstaden-schiet-makelaars-in-verkeerde-keelgat/