Algemeen

Prijs koopwoningen kruipt omhoog, aantal transacties blijft dalen

prijzen bestaande koopwoningen september

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in september met € 422.175 gemiddeld 3,5% lager dan in september 2022. De prijsdaling is opnieuw kleiner dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Ook waren er minder transacties, zowel in september als in het derde kwartaal.

Maar: ten opzichte van augustus stegen de prijzen met 0,6%. Het is zelfs de vierde maand op rij dat de prijzen op maandbasis omhooggaan.

Het Kadaster registreerde in september 16.089 woningtransacties. Dat is 8,7% minder dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden zijn 131.885 woningen verkocht, 7% minder dan in dezelfde periode van 2022.

Prijzen in derde kwartaal in alle provincies lager

Het CBS en het Kadaster publiceerden ook cijfers over het derde kwartaal. Daaruit blijkt dat de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies opnieuw lager waren dan een jaar eerder. Het grootst was de prijsdaling in Utrecht (6,7%), het kleinst in Limburg (1,2%). Verder waren er in alle provincies minder woningtransacties.

Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal van dit jaar 4,6% goedkoper dan in het derde kwartaal van 2022. Gemiddeld kostte een bestaande koopwoning € 417.656. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2023 stegen de prijzen echter met 1,2%. Deze stijging volgde op drie kwartalen met een kwartaal-op-kwartaalprijsdaling.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Minder woningtransacties in alle provincies

Het aantal bestaande koopwoningen dat in Nederland van eigenaar wisselde in het derde kwartaal van 2023 bedroeg 46.948. Dat was 6,9% minder dan een jaar eerder. In alle provincies was het aantal woningtransacties lager. Met 15,2% was de daling het grootst in Flevoland en met 0,2% het kleinst in Noord-Holland.

Meer transacties appartementen

De prijzen van alle woningtypen waren in het derde kwartaal lager dan een jaar eerder. De prijsdaling was met 5% het grootst bij vrijstaande woningen en met 4,3% het kleinst bij tussenwoningen. In het derde kwartaal van 2023 wisselden alleen meer appartementen van eigenaar dan een jaar eerder (4,6%). Bij de andere woningtypen was het aantal woningtransacties lager. De daling was met 12,4% het sterkst bij hoekwoningen.

Aantal woningtransacties onder langjarig gemiddelde

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat het aantal transacties op de woningmarkt, net als vorig jaar, afneemt. Om een goed beeld te krijgen van de hoeveelheid transacties, kijkt het Kadaster naar het aantal woningtransacties als percentage van de woningvoorraad. Zo ontstaat er een beter beeld van eventuele oververhitting of afkoeling van de markt over de jaren heen. Sinds 2021 neemt die verhouding af. Deels door de hoge aantallen aankopen de jaren ervoor, deels als gevolg van de forse prijsstijgingen en een stijgende hypotheekrente.

Het Kadaster verwacht dat de verhouding op den duur weer terugveert naar het niveau van de langjarige gemiddelden. Tot die tijd zal de relatief lage vraag de prijsstijging van woningen waarschijnlijk temperen.

Artikel gaat verder onder de grafiek

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zei vorige maand dat het erop lijkt dat de prijsdaling achter de rug is. Het effect van de gestegen rente was volgens hem ‘nu wel zo’n beetje voorbij’. Eerder deze maand meldde de NVM dat de krapte op de woningmarkt opnieuw toeneemt en dat kopers weer vaker moeten overbieden op de vraagprijs.

Klaas Knot: daling niet uitsluiten

Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) valt een nieuwe daling van de huizenprijzen niet uit te sluiten. “Ik sluit niet uit dat de prijzen een paar maanden omhooggaan, maar straks weer een paar maanden omlaag”, zei hij onlangs. Hij voorzag evenwel ‘geen dramatische daling’ van de huizenprijzen. ‘Daarvoor zitten Nederlanders te goed bij kas’. Knot benadrukte dat de werkloosheid nog altijd ‘superlaag’ is. Daardoor hebben de meeste mensen nog steeds werk en dus inkomen te besteden.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijs-koopwoningen-kruipt-omhoog-aantal-transacties-blijft-dalen/