Algemeen

ABN Amro voorziet toch stijging huizenprijzen

huizenprijzen

De huizenprijzen gaan volgend jaar met 2,5% omhoog. Dat meldt ABN Amro in de Woningmarktmonitor van oktober.

ABN Amro heeft haar verwachtingen over de huizenmarkt hiermee flink naar boven bijgesteld in vergelijking met de vorige monitor. Eerder ging de bank nog uit van een daling van huizenprijzen van 3% in 2024.

In de Woningmarktmonitor staan verschillende oorzaken voor de verwachte hogere huizenprijzen volgend jaar. Zo is er nog steeds een groot woningtekort. Door een krappe arbeidsmarkt hebben werknemers een goede positie om betere lonen te onderhandelen en is er sprake van koopkrachtherstel. Daarmee blijft de vraag naar woningen groot, maar het bestaande aanbod kan dit niet bijbenen.

Haperende nieuwbouw en huurmarktregulering

Dat komt onder meer omdat de bouw van nieuwe woningen stagneert. Ook de maatregelen om de huurmarkt te reguleren leiden tot hogere woningprijzen. Daarnaast spelen duurdere bouwmaterialen, gestegen prijzen van bouwgrond, hogere kosten voor arbeid en de gestegen hypotheekrente een rol in de woningprijzen.

Lees verder onder de afbeelding

huizenprijzen

De hypotheekrente is nu hoog, maar blijft stabiel, staat in de monitor. De Europese Centrale Bank zal vanaf maart de rente gaan verlagen, denkt ABN Amro. Voor het zover is, zullen nieuwe kopers nog wel te maken hebben met een hoge hypotheekrente. Doorstromers kunnen de oude hypotheek vaak meenemen.

Geen omslag naar kopersmarkt

Consumenten staan weer positiever tegenover de huizenmarkt. Na de omslag vorige zomer, kwamen er steeds meer woningen te koop staan en kregen verkopers minder bezichtigingen. Deze trend lijkt echter van korte duur. Er staan al weer minder woningen te koop dan een half jaar geleden en ook is de gemiddelde verkooptijd weer iets korter. Het overbieden neemt weer toe. Hierdoor is er geen echte omslag naar een kopersmarkt, schrijft ABN Amro.

Jongeren kopen meer appartementen

Het aantal transacties van bestaande woningen blijft laag. Dit jaar is er daling van 5% van transacties ten opzichte van vorig jaar en in 2024 is het aantal 2,5% lager. Het Kadaster meldde eerder deze week al dat er in het derde kwartaal van dit jaar minder transacties waren. De daling is vooral te zien bij hoek- en tussenwoningen (-11%). Bij appartementen, en met name in de steden, is er nog wel sprake van een toename van transacties. Ten opzichte van een jaar geleden, zijn er 5% meer appartementen verkocht. Die zijn vooral in trek bij kopers jonger dan 35 jaar.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/abn-amro-voorziet-toch-stijging-huizenprijzen/