Algemeen

ASML gaat projectontwikkelaars steunen met betaalbare nieuwbouw

ASML gaat projectontwikkelaars steunen met betaalbare nieuwbouw

Chipmachinemaker ASML uit Veldhoven gaat projectontwikkelaars en woningcorporaties helpen om de bouw van goedkope huizen van de grond te krijgen. Het bedrijf zegt verliezen deels voor zijn rekening te gaan nemen en woningen op te kopen die niet snel genoeg verkocht worden.

ASML wil op die manier helpen de woningnood in de regio aan te pakken, die mede is veroorzaakt door de explosieve groei de afgelopen jaren, aldus het Financieele Dagblad.

Verdubbeling aantal medewerkers ASML

Doel is de bouw van woningen met een huur tot €1.100 per maand of een koopprijs tot €375.000 te stimuleren. Die woningen zijn niet bedoeld voor ASML-personeel, maar voor mensen in de regio met een lager inkomen, voor wie een woning vrijwel onbereikbaar is geworden.

Sinds 2018 verdubbelde het aantal medewerkers van ASML van 20.000 naar ruim 40.000. Dit leverde ook groei op bij de toeleveranciers in de regio. Al deze hoog opgeleide techwerkers veroorzaakten in de regio Eindhoven een grotere stijging van de huizenprijzen dan gemiddeld.

Geen winstoogmerk

ASML wil bereiken dat projecten die zonder steun wellicht niet van de grond zouden komen, alsnog doorgang vinden, door een deel van het risico bij de ontwikkelaars over te nemen. Maar het bedrijf waakt voor marktverstoring en zegt ook geen winst te willen maken. De chipbouwer zou in gesprek zijn met projectontwikkelaars over drie lopende woningbouwprojecten, met in totaal 500 woningen.

Regionaal fonds

Eerder was al bekend dat ASML een van de initiatiefnemers is van het nog op te richten Brainport Betaalbaar Wonen Fonds, een regionaal fonds dat de bouw van betaalbare woningen moet stimuleren. Bedoeling is dat meer bedrijven en organisaties in de regio zich daarbij aansluiten.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/asml-gaat-projectontwikkelaars-steunen-met-betaalbare-nieuwbouw/