Algemeen

AFM: meer rekening houden met klimaatrisico’s in waarde huizen

Risico’s als gevolg van klimaatverandering moeten meegenomen worden in de woningwaarde en dus de prijzen van huizen. Dat vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De financiële toezichthouder waarschuwt voor toenemende schade bij huizen in de toekomst. Bij het koopproces moet meer transparantie over de risico’s komen en bij de taxatie- en financieringsfase moet rekening gehouden worden met toekomstig reparaties. Anders betalen mensen te veel voor een huis en kunnen ze in de toekomst te maken krijgen met hoge reparatiekosten.

Door toenemende extreme weersomstandigheden bestaat er een groter risico op overstromingsschade en funderingsproblemen aan huizen. “We krijgen steeds meer te maken met extreem weer in Nederland”, vertelt AFM-voorzitter Laura van Geest aan de NOS. “Dat betekent meer regen, een stijgende zeespiegel, maar ook periodes van droogte en dat bedreigt weer de fundering.”

Miljoen huizen

Een miljoen woningen zullen voor 2050 te maken krijgen met funderingsproblemen die niet verzekerd worden, schrijft de AM in haar rapport ‘Trendzicht 2024‘. “Een op de acht huiseigenaren gaat er waarschijnlijk mee te maken krijgen”, zegt Van Geest.

De gemiddelde reparatiekosten liggen rond de € 54.000. “Maar dit kan ook oplopen tot € 100.000.” Dit terwijl 85% van de huiseigenaren met funderingsrisico’s zich hier niet van bewust is. “Als je het niet weet, zit het ook niet in de prijs, en dat betekent eigenlijk dat je een kat in de zak hebt gekocht”, stelt Van Geest.

Overstromingsschade kan ook voor extra kosten zorgen, dit is maar ten dele verzekerd. 59% van de oppervlakte van Nederland is hier kwetsbaar voor. Ruim een kwart van de woningen in Nederland is kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatopwarming.

‘Weinig bewustzijn’

“Wij vinden het belangrijk dat mensen die een huis kopen zich bewust zijn van de risico’s zodat deze meegenomen kunnen worden in de prijs”, zegt Van Geest. Dit gebeurt nu niet omdat er zo weinig bewustzijn is. Ook zijn verkopers niet verplicht om informatie over funderings- en overstromingsrisico’s beschikbaar te stellen. De data hierover wordt daarnaast niet altijd als betrouwbaar beschouwd.

En dus vindt de toezichthouder dat de mogelijke schade mee zou moeten worden genomen in de prijs van het huis.

“Het liefst zouden we hebben dat er een soort klimaatlabel ontstaat zodat mensen als ze een huis kopen weten hoe het huis ervoor staat en de risico’s waarmee het komt, dan kunnen ze dat meenemen in de prijs. Of dat gebeurt via zelfregulering of de overheid maakt ons niet uit. Als het maar gebeurt.”

De Tweede Kamer nam in oktober een motie aan om te onderzoeken hoe de kosten van funderingsschade op een redelijke manier kunnen worden verdeeld tussen huiseigenaren en de overheid.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/afm-meer-rekening-houden-met-klimaatverandering-woningwaarde/