Algemeen

ING verwacht 4% hogere prijzen koopwoningen eind 2024

ING prijzen koopwoningen

ING Research verwacht dat de prijzen van koopwoningen eind volgend jaar gemiddeld 4% hoger liggen dan nu. Daarmee wordt de prijsdaling van het afgelopen jaar in 2024 ongeveer goedgemaakt.

De prijzen van koopwoningen zijn in de afgelopen maanden gestegen. De prijsverandering in oktober was vergeleken met een maand eerder +0,8%, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Deze prijsstijging volgt op eerdere prijsstijgingen van +0,7% in september en +0,4% augustus. Na ongeveer een jaar aan prijsdalingen, stabiliseerden de prijzen in juni en juli. Toen lagen de prijzen zo’n 5,5% lager vergeleken met de prijspiek midden 2022. ING concludeert: door de hogere prijzen van koopwoningen in de afgelopen maanden is daar nu ongeveer 2% van goedgemaakt.

Sterke loonstijging belangrijkste oorzaak

Dat de prijzen sterk stijgen komt voornamelijk door de sterke loonstijging en een aanhoudend krappe woningmarkt, schrijft econoom Nederlandse huizenmark Sander Burgers van ING. Door de loonstijging verbeterde de betaalbaarheid, waardoor woningkopers bereid zijn iets meer voor een huis te bieden dan eerst. Daarnaast werkt een hoger brutoloon door bij het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek. Extra hoge lonen betekent ook dat de maximale leencapaciteit iets hoger is dan we eerder verwachtten, schrijft Burgers.

Tegelijkertijd blijft de markt krap. In de afgelopen kwartalen werden er relatief weinig woningen te koop gezet. Ook de nieuwbouwproductie loopt terug, waardoor het aanbod relatief laag blijft. De vraag naar woningen blijft hoog vanwege de groei van het aantal huishoudens. Al met al neemt het woningtekort nog verder toe. Dat ondersteunt de prijsstijging.

ING Research verwacht in haar basisscenario dat de prijzen eind 2024 ruim 4% hoger liggen dan nu. De huizenprijzen zullen daarmee rondom de piek van midden 2022 uitkomen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/ing-verwacht-4-hogere-prijzen-koopwoningen-eind-204/