Algemeen

Makelaarstarieven dalen voor het eerst in jaren

makelaarstarieven

De tarieven van verkoopmakelaars zijn voor het eerst in jaren gedaald. De gemiddelde makelaarskosten voor een woningverkoop lagen in 2023 op €4.930, bijna €173 minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van Mijn Verkoopmakelaar.

Van de 53 verschillende steden die de onderzoekers bekeken, is een woningverkoper in Wassenaar het meeste kwijt aan makelaarskosten: gemiddeld €6.995. In Vlaardingen lag het gemiddelde tarief met €3.612 het laagst.

Van de vijf grootste steden komt Amsterdam als duurste uit de bus, met een gemiddeld makelaarstarief van €5.339. Dat is €766 minder dan in 2022. Utrecht volgt op korte afstand met €5.191 (een daling van €178). Den Haag (€4.869), Eindhoven (4.781) en Rotterdam (€4.642) blijven onder het landelijke gemiddelde.

Lees verder onder de afbeelding:

Bron: Mijn Verkoopmakelaar

Afgelopen jaar kwam zo een einde aan een jarenlange landelijke stijging van de makelaarstarieven. In 2022 lag het tarief gemiddeld nog €650 hoger dan in het jaar ervoor.

Stijgers en dalers

Landelijk gezien waren er afgelopen jaar enkele opvallende ontwikkelingen. In Maastricht zijn de makelaarskosten niet omlaag gegaan zoals in de rest van het land, maar juist gestegen met €1.690 in een jaar tijd. In Den Bosch was de grootste daling van de tarieven. Woningverkopers waren daar €918 minder kwijt dan in 2022 en betaalden gemiddeld €4.182 aan makelaarskosten.

Prijsverschillen tussen makelaars

Mijn Verkoopmakelaar keek ook naar verschillen tussen makelaars die een tariefvoorstel voor dezelfde woning doen. Vergelijken loont, concluderen de onderzoekers. Gemiddeld bedraagt het verschil €2.289 tussen de goedkoopste en duurste verkoopmakelaar, als tariefvoorstel voor hetzelfde huis. In Amstelveen kunnen huiseigenaren zelfs €3.050 besparen met hun makelaarskeuze. Makelaars kunnen zich natuurlijk ook op andere aspecten dan prijs onderscheiden, voegt Mijn Verkoopmakelaar daaraan toe. In Tilburg liggen de tarieven met een verschil van €457 het dichtst bij elkaar.

Vaker rekenen met vast bedrag

In 2023 is er weer vaker gerekend met een vast bedrag bij een woningverkoop. In de jaren daarvoor zat de courtage, het berekenen van een percentage van de verkoopprijs, juist in de lift. 73% van de makelaars rekent nog steeds met een courtage. Het aandeel makelaars dat een vooraf afgesproken bedrag rekent neemt toe van ongeveer 20% in 2022 naar ruim 27% vorig jaar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

Bron: Mijn Verkoopmakelaar

Platform Mijn Verkoopmakelaar doet jaarlijks onderzoek naar makelaarstarieven. In het rapport zijn de gegevens vergeleken van ruim 24.000 voorstellen van 600 makelaars uit 53 verschillende steden.

Bekijk hier het volledige rapport Landelijk onderzoek makelaarskosten

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/makelaarstarieven-dalen-voor-het-eerst-in-jaren/