Algemeen

Kwart huiseigenaren stelt noodzakelijk onderhoud uit

woningonderhoud

Een kwart van alle huiseigenaren stelt noodzakelijk woningonderhoud uit. 40% zegt dat ze eigenlijk meer zouden moeten doen aan onderhoud van hun woning. Dat meldt ING in haar Woonbericht.

Bijna alle huiseigenaren (85%) zeggen goed onderhoud belangrijk te vinden. Ze zetten er ook maandelijks geld voor opzij, soms via een bijdrage aan de VVE. Iets minder dan de helft maakt een meerjarenplan voor de kosten en de uitvoering van het woningonderhoud. Ook bij de aankoop van een huis houden de meesten er rekening met de onderhoudskosten als onderdeel van de maandlasten.

Uitstel woningonderhoud door geldgebrek

Maar in de praktijk gebeurt er dus vaak veel minder dan zou moeten, concludeert ING. Bijna de helft zegt onderhoud uit te stellen. Een kwart geeft aan ook noodzakelijke ingrepen op de lange baan te schuiven. De belangrijkste reden daarvoor is geldgebrek, stellen de respondenten. Ook noemen ze tijdgebrek en geen vakmensen kunnen vinden, als redenen voor het uitstel. Mensen die noodzakelijk onderhoud uitstellen, doen dat meestal tot maximaal twee jaar.

Investeren in een woning vinden vrijwel alle huiseigenaren belangrijk. Bij investeringen vinden de meesten verduurzaming van de woning het belangrijkst, gevolgd door onderhoud, het mooier maken en uitbreiding van het huis. Bij verduurzaming kiezen de ondervraagden vooral voor zonnepanelen, gevolgd door het plaatsen van een warmtepomp en isolatiemaatregelen.

Woonindex stijgt

ING stelt verder in het Woonbericht dat het vertrouwen in de huizenmarkt groeit. De Woonindex is weer terug op het niveau van het derde kwartaal van 2022. Mensen zijn weer positiever over de woningmarkt, vooral het sentiment over de huizenprijzen steeg het afgelopen jaar, van 98 naar 134.

Lees verder onder de afbeelding:

woningonderhoud
Bron: ING Woonbericht

Funda: verkoopvertrouwen neemt toe

Eerder deze week meldde funda in de funda Index dat het verkoopvertrouwen in het afgelopen kwartaal weer is toegenomen. Van de ondervraagden denkt 63% dat het nu een goed moment is om te verkopen. In het vorige kwartaal was dat nog 54%.

Lees verder onder de afbeelding:

woningonderhoud

Het is vooral de dalende hypotheekrente die het verkoopvertrouwen vergroot. In het vierde kwartaal van vorig jaar daalde de rente en steeg het aantal woningen dat werd verkocht met 12%.

De krapte op de markt blijft onverminderd hoog. Dat blijkt onder meer uit het aantal contactaanvragen per woning. Dat is ten opzichte van het vierde kwartaal gestegen van 9 naar 12. Daarbij is het aantal beschikbare woningen gedaald. Er stonden in het laatste kwartaal van 2023 ongeveer 102.000 woningen in de verkoop, dat is 10.000 minder dan een jaar eerder.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/kwart-huiseigenaren-stelt-noodzakelijk-woningonderhoud-uit/