Algemeen

‘Nieuwbouwmarkt hoeft niet stil te vallen, zolang overheid meewerkt’

‘Nieuwbouw hoeft niet stil te vallen, zolang overheid meewerkt’

Met de huizenprijzen in opmars en de dalende rente, staan steeds meer signalen op groen voor de nieuwbouwmarkt, zegt brancheorganisatie WoningbouwersNL. Nu moet alleen de overheid meewerken met soepele vergunningverlening. De provincie Zuid-Holland krijgt een veeg uit de pan.

Uit recente cijfers van NVM blijkt dat de prijzen van bestaande woningen weer stijgen. Met een gemiddelde prijs van € 434.000 een stijging van 5,3% tijdens het vierde kwartaal van 2023 in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2022. En hoewel nieuwbouwwoningen gemiddeld € 70.000 duurder zijn dan bestaande bouw, bieden ze de consument een energiezuinige en ruimere woonomgeving.

Altijd energielabel A

Vanaf 1 januari kunnen consumenten bovendien aanzienlijk meer lenen voor een nieuwbouwwoning, aangezien deze altijd beschikt over energielabel A of beter. Daarnaast versterkt het toenemende tekort op de bestaande woningmarkt ook de aantrekkelijkheid van nieuwbouw, aangezien het vinden van een geschikte bestaande woning steeds uitdagender wordt.

Deze positieve signalen, gecombineerd met stijgende lonen en dalende rente, hebben gezorgd voor een aanzienlijke toename van het budget voor doorstromers die op zoek zijn naar een nieuwbouwwoning, aldus WoningbouwersNL, vereniging van woningbouwspecialisten.

© WoningbouwersNL

Wachten op impuls nieuw kabinet

Echter, het verkrijgen van een bouwvergunning voor de juiste woningen op de juiste locatie blijft een uitdaging. De bouwers hopen dat er een impuls vanuit het nieuwe kabinet komt, zodat er snel meer woningbouwlocaties op de juiste plekken beschikbaar komen en de bouw niet hoeft stil te vallen.

Veel lokale overheden houden helaas nog steeds vast aan binnenstedelijk bouwen, terwijl de vraag naar nieuwbouw vooral bestaat uit grondgebonden woningen, aldus de bouwers.

Appartementen

Zo lag, vergeleken met het voorgaande jaar, de verkoop van appartementen in 2023 beduidend lager (-29%) dan die van eengezinswoningen (-16%). In totaal werden 14.840 eengezinswoningen verkocht en 7.474 appartementen. Dit resulteerde in een daling van het aandeel verkochte appartementen naar 30%, terwijl dit de afgelopen twee jaar rond de 38% lag.

‘Bouwen tegen wens consumenten in’

Vooral grotere, duurdere appartementen ondervonden moeilijkheden, mede door de hoge kosten van overbruggingshypotheken en de voorkeur van nieuwbouwconsumenten voor grondgebonden woningen. Binnenstedelijk bouwbeleid dwingt ontwikkelaars echter om tegen deze wens in te bouwen, aldus de bouwers, wat heeft geleid tot stilstand in veel binnenstedelijke projecten in 2023. De gemiddelde verkooptijd van een duur appartement is inmiddels opgelopen tot 411 dagen, terwijl een dure grondgebonden woning in 120 dagen wordt verkocht.

Zuid-Holland

In de plannen van de provincie Zuid-Holland kan de brancheorganisatie zich al helemaal niet vinden. Vorige week werd bekend dat deze provincie alleen nog nieuwbouwprojecten goedkeurt die tenminste voor twee derde uit ‘betaalbare’ woningen bestaan. Dat betekent dat koophuizen maximaal € 355.000 mogen kosten en dat er genoeg sociale huurwoningen en huurwoningen in het middensegment komen.

Zulke plannen werken averechts, vindt de brancheorganisatie. Coen van Rooyen, directeur van WoningBouwersNL, zegt niet tegen betaalbaar bouwen te zijn, maar stelt dat de ambities van minister Hugo de Jonge al lastig te halen zijn als er geen extra geld bijkomt.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/nieuwbouwmarkt-hoeft-niet-stil-te-vallen-zolang-overheid-meewerkt/