Algemeen

ABN Amro: woningmarkt veert weer op

woningmarkt

De woningmarkt veert weer op. Door hogere lonen hebben consumenten weer meer te besteden en daardoor stijgen de huizenprijzen. Gecombineerd met een mogelijk lagere rente zijn de vooruitzichten gunstig, schrijft ABN Amro in haar Woningmarktmonitor.

De bank stelt hierdoor de raming voor huizenprijzen dit jaar naar boven bij: van 2,5% naar 4%. Voor volgend jaar verwacht ABN Amro een stijging van 3%.

De huizenprijzen zitten sinds afgelopen zomer weer in de lift. Dat komt omdat woningen voor een grotere groep consumenten beter betaalbaar zijn. De hypotheekrentes zijn gestabiliseerd en daarnaast gaat voor veel mensen het inkomen omhoog. Bovendien neemt de inflatie steeds verder af. In een krappe markt leidt een betere betaalbaarheid tot hogere huizenprijzen.

Lees verder onder de afbeelding: 

woningmarkt

ABN Amro houdt er rekening mee dat de hypotheekrentes in de loop van dit jaar dalen als gevolg van verwachte renteverlagingen van centrale banken.

Meer transacties verwacht

De economen van ABN Amro gaan ook uit van een toename van het aantal woningtransacties. De verwachte daling van transacties van -2,5% dit jaar is bijgesteld naar een kleine plus van 0,5%.

Door stijgende huizenprijzen en lagere rentes zijn consumenten weer sneller geneigd een woning te kopen, voordat ze hun oude huis hebben verkocht. Dat versnelt de verkooptijd en hierdoor stijgt het aantal transacties.

Toch blijft de toename van transacties beperkt. De verkopen in nieuwbouw herstellen zich, maar toch komen er nog steeds niet voldoende nieuwbouwwoningen bij. Het aanbod blijft duidelijk achter bij de vraag. Het gebrek aan nieuwbouw blokkeert de doorstroming op de woningmarkt.

Lichtpuntjes voor nieuwbouw

Voor nieuwbouw ziet ABN Amro wel enkele lichtpuntjes. Op de korte termijn zijn er ontwikkelingen die nieuwbouw (en in het verlengde daarvan ook bestaande bouw) een impuls kunnen geven. Wie bijvoorbeeld een energiezuinige woning koopt, kan daarvoor sinds 1 januari meer lenen.

Lees verder onder de afbeelding:

woningmarkt

Daarnaast gelden sinds dit jaar BENG-eisen, duurzame criteria waaraan nieuwbouwwoningen moeten voldoen. Daarmee vallen ze ook in de categorie woningen waarvoor meer geleend kan worden. ABN Amro verwacht daarnaast dat maatregelen zoals de Startbouwimpuls vastgelopen nieuwbouwprojecten uit het slop kunnen trekken.

Starters blijven actief zoeken op woningmarkt

Het aantal woningen dat te koop staat neemt af: in het vierde kwartaal waren dat er ruim 25.000, dat is bijna een kwart minder dan een jaar eerder. Gecombineerd met een groei van het aantal huishoudens blijft de krapte op de woningmarkt groot. Toch schrikt dit jonge starters niet af, schrijft ABN Amro.

In het vierde kwartaal van vorig jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen weer. Het aandeel starters dat een aanvraag deed, nam daarbij toe. Ondanks de krappe markt blijven jonge huizenkopers naar verwachting ook dit jaar actief. Ze profiteren van een aantal gunstige maatregelen, zoals een verruiming van de startersvrijstelling en de verhoogde NHG-grens. In plaats van de jubelton kunnen jonge starters nu gebruikmaken van een familiehypotheek.

Bekijk hier het volledige rapport Woningmarktmonitor

Beperkte verlaging hypotheekrentes

Op korte termijn zullen hypotheekrentes niet snel sterk dalen, geeft Van Bruggen Adviesgroep aan in een update van deze week. Momenteel zijn geldverstrekkers weer minder geneigd de hypotheekrente te verlagen. Dat doen ze hooguit met minimale percentages van maximaal vijf honderdsten voor een beperkt aantal rentevaste periodes. De rentes op de financiële markten stijgen voor een vierde week op rij, waardoor komende week nog minder hypotheekrente-verlagingen te verwachten zijn.

Consumenten gaan meer betalen voor aflossingsvrije hypotheken. De meeste geldverstrekkers rekenen hiervoor een opslag van tussen 0,1% en 0,15%.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/abn-amro-woningmarkt-veert-weer-op/