Algemeen

75% meer ISDE-subsidie verstrekt in 2023

ISDE-subsidie

Particulieren hebben vorig jaar aanzienlijk 75% meer ISDE-subsidie ontvangen voor het verduurzamen van de woning dan een jaar eerder.

Voor de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler of het verbeteren van de woning door isolatie is vorig jaar in totaal € 440 miljoen subsidie verleend. In 2022 was dat € 251 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de subsidie coördineert, meldt De Volkskrant.

Tekst gaat verder onder grafiek

Warmtepomp

Voor warmtepompen is de meeste subsidie uitgetrokken, gevolgd door diverse isolatiemaatregelen zoals glasisolatie en dakisolatie. Aan zonneboilers is nog zo’n 10 miljoen subsidie uitgegeven. Door de sterk opgelopen energieprijzen was er in 2022 ook al een enorme toeloop op de speciale energieregelingen. Die trend heeft zich het afgelopen jaar doorgezet.

Tekst gaat verder onder grafiek

De Rijksoverheid stelt jaarlijks vast hoeveel geld beschikbaar is en welke verduurzamingsmaatregelen mogen worden gesubsidieerd. Voor de installatie van zonnepanelen geldt bijvoorbeeld een btw-vrijstelling en is er geen directe subsidie beschikbaar. De aanleg van zonnepanelen is meestal zonder directe rijksbijdrage al lucratief voor particulieren. In 2021 is de regeling aangepast en uitgebreid, waardoor de subsidie voor bijvoorbeeld warmtepompen en isolatie is opgelopen.

Lees ook: ‘Woningen blijken duurzamer dan gedacht; veel energielabels verouderd’

€40 miljoen meer in 2024

Ook in 2024 is er weer extra geld beschikbaar voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). In de pot zit dit jaar €600 miljoen, 40 miljoen meer dan afgelopen jaar. Een deel van het geld is gereserveerd voor subsidies voor ondernemers. Zij vroegen in 2023 voor 69 miljoen euro aan subsidie aan. Ook dit geld werd grotendeels gebruikt voor de installatie van warmtepompen.

Aanvraag ISDE-subsidie door gemeenten

Vanaf 1 februari kunnen ook gemeenten ISDE-subsidie aanvragen. Doordat gemeenten de subsidie namens woningeigenaren kunnen aanvragen en ontvangen, moet het voor – met name kwetsbare – huishoudens makkelijker worden om hiervan gebruik te maken.

Daarnaast kunnen gemeenten de financiering voorschieten wanneer zij bijvoorbeeld de ISDE-aanvraag combineren met de extra middelen voor de lokale aanpak vanuit het Nationaal Isolatieprogramma. Gemeenten besluiten zelf op welke manier zij deze nieuwe werkwijze inzetten. De nieuwe werkwijze is doorgevoerd op verzoek van gemeenten. Hiermee willen gemeenten inwoners ontzorgen en de verduurzaming van de gebouwde omgeving versnellen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/75-meer-isde-subsidie-verstrekt-in-2023/