Algemeen

Een op de vijf makelaars gebruikt AI

AI

Ruim 20% van de makelaarskantoren maakt gebruik van AI. Dat blijkt uit een onderzoek van Equote. Vooral bij boekhouding, financieel beheer, marketing en verkoop zetten makelaars kunstmatige intelligentie in.

Makelaarskantoren staan daarmee op de tiende plaats in de top-10 van sectoren die  een vorm van AI toepassen. De top-3 vormen de verzekeringsbranche, telecommunicatiebedrijven en IT-specialisten, meldt linkbuildingbureau Equote.

Lees verder onder de grafiek:

AI

Boekhouding en financieel beheer

De vastgoedbranche gebruikt AI volgens het CBS het meest voor ‘boekhouding en controle/financieel beheer’. “Denk daarbij aan het automatiseren van factuurverwerking, het controleren van betalingen tegen contracten, en het voorspellen van toekomstige financiële stromen”, zegt Jaron Veldhuis, mede-oprichter van Equote. AI helpt bijvoorbeeld ook bij het snel opstellen van financiële rapporten.

Vooral grotere bedrijven gebruiken AI. Van de bedrijven met 500 medewerkers of meer gebruikt de helft een of meer toepassingen van kunstmatige intelligentie.  Het beveiligen van ICT-systemen is het meest genoemde doel (26%). Kleinere bedrijven gebruiken AI vooral voor marketing, verkoop en boekhouding.

Lees ook: AI voor makelaars; dit zijn de mogelijkheden en valkuilen

AI voor routinematige taken

Volgens mede-oprichter Veldhuis van Equote is het niet zo dat AI binnen de kortste keren volledige banen gaat overnemen. Het gaat volgens hem vooral om routinematige taken. “In de IT-sector wordt AI bijvoorbeeld gebruikt voor het automatiseren van dagelijkse taken, zoals het updaten van systemen en het controleren van de netwerkstatus. Verder zie je onder meer in de telecombranche dat steeds meer bedrijven gebruikmaken van AI-chatbots als ondersteuning van de klantenservice. Die kunnen snel en 24/7 vragen van klanten beantwoorden, wat de service verbetert en wachttijden vermindert”, aldus Veldhuis.

Vorig jaar schreef onder meer funda over de sterk groeiende mogelijkheden van het gebruik van ChatGPT of andere AI-tools voor makelaars. Naast het analyseren van grote hoeveelheden gegevens kan een makelaar bijvoorbeeld met ChatGPT snel teksten maken voor de beschrijving van een object.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/een-op-de-vijf-makelaars-gebruikt-ai/